Videospeler inladen...

Kijk binnen in de Belgica, het nieuwe Belgische onderzoeksschip: "Vier keer meer laboruimte dan voorganger"

De Belgica, het nieuwe onderzoeksschip van het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen en de marine is aangekomen op de marinebasis van Zeebrugge. Het schip heeft dezelfde naam als de voorganger, maar daar houdt elke vergelijking op. "We hebben vier keer meer laboruimte dan vroeger."

De nieuwe Belgica is goed uitgerust om wetenschappelijk onderzoek te doen: van de poolgebieden tot de evenaar; van de ondiepe wateren voor de kust tot zeeën en oceanen van wel 5.000 meter diep. Aan boord zijn allerlei types kranen, lieren en netten, en er komen ook nog onderwaterdrones. Het schip kan onder meer bodem- en waterstalen nemen, maar ook vissen vangen voor onderzoek.

Het schip heeft dan wel dezelfde naam als haar voorganger, maar daar houdt de vergelijking op. Het is 4 keer groter dan de voorganger. De vaste bemanning bestaat uit 11 burgers en 3 militairen van de marine, maar in totaal kunnen tot 24 wetenschappers tegelijk onderzoek doen in een van de 14 labo’s. "We zijn zeer trots op ons schip", zegt Gaëtan Motmans, gezagvoerder van het schip. "De nieuwste technologie is hier aan boord."

Het is de droom van elke Belgische wetenschapper

"Het is de droom van elke Belgische wetenschapper", zegt wetenschappelijk coördinator Lieven Naudts. "We zijn van 100 naar 400 vierkante meter wetenschappelijke werkruimte gegaan." De wetenschappers gaan onder meer uitzoeken wat de impact is van de windmolenparken op de fauna. En moeten ook nagaan of de vissers zich wel aan de visquota houden.

De nieuwe Belgica is 71,4 meter lang en 16,8 meter breed en heeft het statuut van hulpschip van de Belgische marine. Het kostte 54 miljoen euro en moet 30 jaar meegaan. Volgende maand komen de eerste opdrachten op zee. De "oude" Belgica blijft een onderzoeksschip en werd geschonken aan Oekraïne.

Bekijk de reportage uit "Het journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen