Museum in Deinze koopt unieke blaaspijp: "Cadeau van Cyriel Buysse aan goede vriend Emile Claus"

Het Museum van Deinze en de Leistreek (Mudel) heeft een nieuwe aanwinst: een blaaspijp van ruim 100 jaar oud. De blaaspijp was van de Deinse schilder Emile Claus die hem cadeau kreeg van schrijver Cyriel Buysse. Volgens schepen Rutger De Reu (CD&V) gaat het om een pronkstuk voor het museum: "Een erfgoedstuk dat zoveel symboliseert"   

Een blaaspijp is een instrument dat vroeger gebruikt werd om het vuur in de haard aan te wakkeren. "Je blaast in de pijp zodat er onderaan lucht uitkomt," legt schepen De Reu uit, "en die lucht wordt gebruikt om het vuur aan te wakkeren." In de blaaspijp die het Mudel aankocht, staat een inscriptie. "Maar ook de blaaspijp op zich, zonder inscriptie, is een bijzonder mooi erfgoedstuk dat heel bepalend was voor die tijd."

De blaaspijp symboliseert zoveel, ook de verbondenheid tussen Deinze en Nevele

Rutger De Reu, schepen Deinze

Deinze wist niet dat de blaaspijp nog bestond. De stad kocht de pijp aan uit een private collectie. Het blijkt een bijzonder waardevol stuk te zijn, een geschenk van Cyriel Buysse aan Emile Claus. Eén en al symboliek, vertelt De Reu: "Het symbolyseert niet alleen de verbondenheid tussen de letteren en de schilderkunst. Maar Claus woonde in Astene en Buysse was van Nevele en dat brengt de mooie symboliek van ons museum samen."

Vrienden voor het leven

Cyriel Buysse en Emile Claus leerden elkaar kennen in de omgeving van de Leie. Heel wat schilders, kunstenaars en schrijvers kwamen daar samen. "Het is daar dat ze vrienden voor het leven geworden zijn," besluit schepen De Reu. Hun vriendschap zorgt er nu dus voor dat het Mudel een blaaspijp van meer dan 100 jaar aan z'n collectie heeft kunnen toevoegen.  

Meest gelezen