Coronablog - Hoge Gezondheidsraad geeft wellicht morgen advies over inkorting intervalperiode voor boosterprik

De Hoge Gezondheidsraad geeft wellicht morgenmiddag een advies over een eventuele inkorting van de intervalperiode voor een boostervaccin. Nederland verkort de intervalperiode alvast tot 3 maanden en wil alle volwassenen vóór eind januari een boosterprik aanbieden. Volg alle updates over corona in deze coronablog.

Wie vragen heeft over coronamaatregelen in België kan terecht op de website info-coronavirus.be of het nummer 0800-14.689. Bij Tele-Onthaal kan u terecht voor een luisterend oor op het telefoonnummer 106, of via chat op tele-onthaal.be. Jongeren kunnen terecht bij Awel op telefoonnummer 102, of via chat op awel.be.

Bovenaan onze coronablog pinnen we de belangrijkste berichten vast. Daaronder vind je de meest recente updates.

Nieuwe berichten kunnen niet opgehaald worden, probeer het later opnieuw.

Liveblog

Nederland verlengt maatregelen, vervroegt kerstvakantie en wil booster voor alle volwassenen in januari

In Nederland zullen àlle volwassenen in de tweede helft van januari een boosterprik kunnen krijgen en verkort daarom de termijn voor de boosterprik naar drie maanden. Tot en met 14 januari worden alle bestaande coronamaatregelen in Nederland verlengd. Bovendien gaat de kerstvakantie al vanaf volgende week in, een week eerder dan voorzien. Op die manier wil Nederland zich wapenen tegen de opkomst van de omikronvariant van het coronavirus.

Lees meer in dit artikel:

Morgenmiddag advies van Hoge Gezondheidsraad verwacht over inkorting intervalperiode boostervaccin

Morgenmiddag zal de Hoge Gezondheidsraad wellicht met een advies op de proppen komen over een eventuele inkorting van de intervalperiode tussen het moment waarop mensen hun tweede prik kregen en het moment waarop ze hun boosterprik krijgen. Dat meldt het kabinet van minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit).

Nu ligt die intervalperiode nog op 6 maanden voor wie het vaccin van Pfizer of Moderna kreeg en op 4 maanden voor wie het vaccin van AstraZeneca kreeg. Vandenbroucke gaat ervan uit dat na het advies snel concrete beslissingen kunnen worden genomen om de boostercampagne aan te passen en te versnellen, op basis van het voorbereidende werk dat de Taskforce Vaccinatie al heeft gedaan.

Foto van verboden kerstfeestje brengt alweer Conservatieve politicus in verlegenheid in Verenigd Koninkrijk

In het Verenigd Koninkrijk is opnieuw een politicus van de Conservatieve partij van premier Boris Johnson in opspraak gekomen wegens een kerstfeestje dat vorig jaar zou hebben plaatsgevonden, toen de toenmalige coronaregels dat verboden. Het gaat om Shaun Bailey die in het voorjaar een gooi deed naar de burgemeesterssjerp van Londen.

Lees meer in dit artikel:

Engeland voert coronapas in ondanks breed protest van Conservatieven

Het Britse Lagerhuis heeft verschillende strengere coronamaatregelen in Engeland aangenomen om de verdere verspreiding van het coronavirus en haar varianten te bestrijden. Er kwam veel protest uit de hoek van de Conservatieven, de partij van premier Boris Johnson.

Volgens de Britse openbare omroep BBC gaat het concreet om de volgende maatregelen. Ten eerste wordt het mondmasker verplicht op openbare plaatsen, met uitzondering van pubs, restaurants en sportscholen. Daarnaast mogen mensen die volledig zijn gevaccineerd en in contact kwamen met een besmet iermand zeven dagen lang elke dag een test doen in plaats van verplicht in isolatie te gaan.

Vaccinatie wordt vanaf april ook verplicht voor "zorgpersoneel in de frontlinie". Ten slotte wordt een coronapas ingevoerd voor nachtclubs en andere grote evenementen. Je moet ofwel volledig gevaccineerd zijn, hersteld van het virus of negatief getest om toegang te krijgen.

Labour, de grootste oppositiepartij, had al van tevoren aangekondigd dat het de maatregelen zou goedkeuren om de meerderheid te verzekeren. Tientallen Conservatieve Tory-parlementsleden daarentegen hadden luidkeels aangekondigd dat zij wel tegen zouden stemmen.

Het was aanvankelijk dus onduidelijk hoe groot het verzet exact zou zijn vanuit Johnsons eigen partij. Er werd ook vooral tegenstand tegen de coronapas verwacht. Uiteindelijk stemden 369 parlementsleden voor de coronapas en 126 tegen.

Johnson kwam eerder onder vuur te liggen wegens verschillende schandalen. Zo kwam onlangs aan het licht dat er verschillende illegale feestjes zouden hebben plaatsgevonden in Downing Street tijdens de lockdown van vorig jaar.

Italië legt iedereen uit Europese Unie die het land binnen wil een coronatest op

Alle reizigers uit de Europese Unie (EU) die Italië binnen willen moeten vanaf donderdag 16 december een negatieve coronatest kunnen overleggen. Dit heeft premier Mario Draghi bekendgemaakt. Reizigers die niet gevaccineerd zijn, moeten na aankomst vijf dagen in quarantaine. De maatregelen gelden tot 31 januari.

Tevens is besloten de noodbevoegdheden die de regering heeft te verlengen tot 31 maart. Die bevoegdheden, die eind van het jaar aflopen, maken het gemakkelijker om nieuwe wetgeving in te voeren in de strijd tegen corona.

Italië is niet het eerste land dat een negatieve coronatest verplicht stelt voor reizigers uit de EU. In november bepaalde Portugal dat iedereen die per vliegtuig het land binnenkomt een negatieve test moet kunnen overleggen, dus ook mensen die volledig gevaccineerd zijn.

Ook minister Dedonder zit in quarantaine

Minister van Defensie Ludivine Dedonder (PS) moet een poosje in quarantaine voortwerken. Het gaat om een voorzorgsmaatregel, na een hoogrisicocontact, meldt haar kabinet. De agenda van de minister zal worden aangepast aan de quarantaine. Het gaat daarbij om videoconferenties, thuiswerk, het verplaatsen van fysieke afspraken of bepaalde activiteiten. Ook Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) is in quarantaine gegaan nadat zijn echtgenote positief had getest.

Wereldgezondheidsorganisatie: "Omikronvariant verspreidt zich aan ongekend tempo"

Geen enkele coronavariant heeft zich al zo snel verspreid als de omikronvariant, meldt de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) op een persconferentie. De WHO schat dat intussen alle landen getroffen zijn.

"77 landen hebben al een besmetting met de omikronvariant gesignaleerd, maar de realiteit is dat de omikronvariant zich waarschijnlijk in het merendeel van de landen bevindt, ook al is hij daar nog niet opgespoord. De omikronvariant verspreidt zich aan een tempo dat we nog nooit eerder zagen met een andere variant", verklaarde de directeur-generaal van de WHO, Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Hoe staat het met omikron bij ons? Ontdek het in dit artikel:

Leeuwin Dana van dierenpark Pairi Daiza is besmet met coronavirus

Leeuwin Dana, een van de vier leeuwen van dierenpark Pairi Daiza, heeft positief getest voor het coronavirus. Dat heeft onderzoek bevestigd. Het 13-jarige dier wordt met medicijnen behandeld. De vier leeuwen - twee vrouwtjes en twee mannetjes - zijn van elkaar gescheiden en zijn niet zichtbaar voor het publiek, zo meldt het dierenpark in een persbericht.

Lees meer in dit bericht:

Verenigd Koninkrijk schrapt waarschijnlijk alle 11 landen van rode lijst

Er wordt verwacht dat de Britse regering alle 11 landen van de rode lijst zal schrappen, waardoor de reisbeperkingen worden versoepeld.

Het gaat over deze landen: Angola, Botswana, Eswatini, Lesotho, Malawi, Mozambique, Namibië, Nigeria, Zuid-Afrika, Zambia en Zimbabwe. De rode lijst is eind november opnieuw ingevoerd als voorzorgsmaatregel na het opduiken van de omikron-variant.

Momenteel moeten alle reizigers uit deze landen zich gedurende 10 dagen afzonderen in een vooraf geboekt en door de overheid goedgekeurd hotel in het VK. Ze moeten ook een coronatest doen 48 uur voor hun vertrek naar het VK en een PCR-test binnen twee dagen na aankomst.

Ook in Nederland gaan basisscholen wellicht volgende week al dicht

Net als in ons land zullen ook in Nederland de basisscholen wellicht een week eerder dichtgaan. Dat zeggen bronnen in Den Haag, waar ontslagnemend premier Mark Rutte vanavond nieuwe coronamaatregelen zal bekendmaken. De scholen zouden dichtgaan op dinsdag 21 december. Maandag mogen ze nog openblijven, als directies die dag nog nodig zouden hebben om alles in goede banen te leiden en opvang te regelen voor kinderen van ouders met een essentieel beroep. Scholen die dat kunnen, mogen afstandsonderwijs aanbieden.

Met de vervroegde kerstvakantie zou de Nederlandse regering zoveel mogelijk willen voorkomen dat besmette kinderen tijdens de feestdagen oudere familieleden besmetten. 

De vervroegde sluiting is een koerswijziging. Vorige week vonden sommige regeringsleden een schoolsluiting nog niet nodig, maar door de opkomst van de omikronvariant van het coronavirus zou de regering het nu toch wenselijk achten om de kerstvakantie te verlengen. Dat zou vanavond om 19 uur worden aangekondigd op een persconferentie.

Meest gelezen