Zorgnet Waasland

Derde van kamers in WZC in Sint-Niklaas staat leeg: "Gegadigden genoeg, maar geen personeel"

In het woonzorgcentrum Populierenhof in Nieuwkerken, bij Sint-Niklaas, staan 40 kamers leeg. Dat is een derde van alle kamers. Het probleem is niet dat ze geen kandidaat-bewoners vinden, er is geen personeel genoeg. Tegen februari wil het WZC 18 zorg- en verpleegkundigen vinden. "Dat zou met jobdagen en opleidingen moeten lukken", denkt directeur Tjeu van Diessen van Zorgpunt Waasland 

40 splinternieuwe kamers staan leeg in een nieuwbouw van het woonzorgcentrum Populierenhof in Nieuwkerken, bij Sint-Niklaas. Reden: ze vinden geen personeel. In het ideale geval zijn de kamers tegen februari wel allemaal bezet. Zorgpunt Waasland zoekt daarvoor nog extra personeel: 18 zorg- en verpleegkundigen.  

Geen interne verschuivingen mogelijk

Dat ze geen personeel vinden, is niet onlogisch, zegt van Diessen van Zorgpunt Waasland: "Iedereen zoekt mensen. Ondermeer door corona en quarantaines is er een grote uitval bij het zorgpersoneel. Normaal kunnen we zieken vervangen door interne verschuivingen, maar dat gaat nu niet." In Sint-Niklaas gaat het om 10 tot 20 procent personeel dat wisselend uitvalt, per locatie.  

We hebben zelf een opleiding om mensen uit andere jobs om te scholen tot zorgkundige

Tjeu van Diessen, directeur Zorgpunt Waasland

Het probleem is dat mensen uit andere sectoren , ook al willen ze dat, niet meteen kunnen ingezet worden als zorg- of verpleegkundige. "Daarvoor is een opleiding van een jaar nodig," legt van Diessen uit. "Het is wel zo dat wij één van de enige openbare besturen in Vlaanderen zijn die een opleiding heeft om mensen uit andere sectoren om te scholen tot verpleegkundige. Per jaar komen daar 10 à 15 mensen uit voor het Waasland."

Zorgpunt Waasland wil al lang jobdagen organiseren, maar die vallen in het water door corona. De organisatie hoopt tegen februari wel aan voldoende personeel te geraken, zodat de 40 kamers niet leeg moeten blijven staan. 

Meest gelezen