Film “Spencer”: beklemmend sprookje over hoe prinses Diana ontsnapt uit de Britse koninklijke familie

Een fabel gebaseerd op een waargebeurde tragedie, zo beschrijft de Chileense regisseur Pablo Larraín zijn nieuwe film over prinses Diana.  “Spencer” heet die, dat was Diana’s eigen achternaam. Actrice Kristen Stewart – bekend van de Twilight Saga – zet een kwetsbare, wanhopige én tegelijkertijd ijzersterke Diana neer. En dat doet ze zo indrukwekkend, dat het woord “Oscar” bij de kenners gaat rondzoemen. Een nominatie voor een Golden Globe is al binnen.

Na tien jaar is het huwelijk van kroonprins Charles van het Verenigd Koninkrijk en prinses Diana morsdood. Hoewel ze al aparte levens leiden, heeft de Queen Diana uitgenodigd om het kerstfeest met de familie te komen vieren op haar landgoed Sandringham House. Terwijl Diana ernaartoe rijdt, beseft ze dat ze in haar hoofd al heeft beslist om de scheiding in te zetten. Maar ze is ook ontzettend bang voor de verwoestende gevolgen die dat kan teweegbrengen.

Bekijk hier het journaalverslag over de film "Spencer" met Kristen Stewart en lees verder onder de video:

Videospeler inladen...

Tot zover sluit de film “Spencer” (dat is de eigen achternaam van Diana) redelijk goed aan bij wat er werkelijk gebeurd is. Maar vanaf dat moment is het verhaal dat de Chileense regisseur Pablo Larraín vertelt compleet verzonnen. Daarom noemt hij zijn film ook “een fabel, gebaseerd op een waargebeurde tragedie”. 

Hij beeldt zich in hoe dat gegaan moet zijn, en vooral hoe dat gevoeld moet hebben voor Diana. En daarmee vertelt hij een verhaal dat eigenlijk voor iedereen herkenbaar is: het gevecht tussen wie je wil zijn, en wie je moet zijn. 

Topprestatie

De Amerikaanse actrice Kristen Stewart – bekend van de Twilight-saga – was nog maar net geboren toen dit verhaal zich in de werkelijkheid afspeelde. Ze moest zich dus helemaal in haar personage inwerken. Maar ze levert een topprestatie met haar vertolking van de complexe Diana en het gevecht met haar demonen. 

Ze zet een tegelijkertijd kwetsbare, irritante, wispelturige én vastberaden Diana neer. Haar ijzersterke rol heeft haar nu al een nominatie voor de Golden Globes opgeleverd, bij kenners zoemt het woord Oscar nadrukkelijk op de achtergrond.

Er zijn veel kanten aan het verhaal. Voor mij was mijn eigen nieuwsgierigheid belangrijk, en wat mij in haar aantrok.

Actrice Kristen Stewart

“Diana werd gezien als de beroemdste vrouw ter wereld”, zegt Kristen Stewart.  “En er is natuurlijk veel onenigheid over haar leven en haar keuzes en zelfs over wat er nu allemaal van waar is. Er zijn veel kanten aan het verhaal. Voor mij was mijn eigen nieuwsgierigheid belangrijk, en wat mij in haar aantrok.”

Kristen Stewart als prinses Diana in "Spencer"

“Het is heel makkelijk om te zeggen dat ze eerzuchtig en humeurig was, of te zeggen: had ze niet wat beter haar best kunnen doen, want ze wist toch waar ze aan begon? Dat begrijp ik allemaal wel. Maar ze was zo jong toen haar carrière-slash-huwelijk begon – eigenlijk zijn dat twee dezelfde dingen. Het is een bizarre manier om met je leven te beginnen.”

Kristen Stewart weet zich meer dan staande te houden in de beklemmende verteltrant van regisseur Larraín, die hier en daar uitpakt met horrorachtige scènes, en de zwaar aangezette pathetiek en magisch-realistische taferelen niet schuwt. Zelfs Anna Boleyn, de tweede vrouw van koning Hendrik VIII duikt plots op in de film: zij bekocht in 1536 haar ontrouw aan de monarchie met een onthoofding.

Bewondering

Diana riep mateloze verering maar ook veel weerstand op. Op de vraag of hij haar bewonderde, antwoordt regisseur Pablo Larraín prompt: “Natuurlijk! Ik heb grote bewondering voor haar leven en wat ze naliet. Ze worstelde met de regels die de geschiedenis en de traditie haar oplegden, en dat is niet makkelijk." 

De film is een uitnodiging om vanuit een andere hoek te kijken naar wat we over haar denken te weten, om te voelen wat zij gevoeld heeft.

Regisseur Pablo Larraín

"Ze is een sterke vrouw en terzelfdertijd heel zwak, zoals de meesten onder ons. En die kwetsbaarheid zorgt voor een grote empathie, daarom geven we om haar. En ze gaf om haar kinderen en maakte zich grote zorgen over hen, dat doen we toch allemaal?”

“De film is een uitnodiging om vanuit een andere hoek te kijken naar wat we over haar denken te weten, en ik denk dat de mensen dit nog niet eerder hebben gezien. Het is een uitnodiging om te voelen wat zij gevoeld heeft.”

Larraín is duidelijk gefascineerd door complexe vrouwelijke karakters die overeind blijven in een storm. Dat bleek ook uit zijn film "Jackie", over de echtgenote van de Amerikaanse president John F. Kennedy. Die rol leverde actrice Natalie Portman trouwens een Oscarnominatie op. 

Regisseur Pablo Larraín
VRT

Bijna kopje onder

Toen Diana met Charles trouwde, was ze een 19-jarig meisje uit een adellijke familie zonder enig diploma, en nog tamelijk naïef en romantisch. Ze zwijmelde helemaal weg toen de meest begeerlijke kroonpins op aarde haar uitkoos om zijn vrouw, en dus later ook de koningin van het Verenigd Koninkrijk te worden. Maar de werkelijkheid bleek helemaal geen Disney-sprookje te zijn. 

Charles is vermoedelijk eerder uit plichtsbesef dan uit liefde met Diana getrouwd. Zijn échte liefde was Camilla, en die heeft hij nooit opgegeven. De jonge en onzekere Diana bezweek onder haar waanzinnige populariteit en de gigantische persbelangstelling voor haar over de hele wereld, waarbij letterlijk élk kledingstuk, élke make-up, élk gebaar en élke oogopslag onder een vergrootglas werd gelegd. 

2007 Anwar Hussein

Onder die enorme druk had ze alle psychologische steun nodig die ze kon krijgen om het hoofd boven water te houden, maar die kwam er niet. Toen bleek dat ze ook niet op de liefde en onvoorwaardelijke steun van Charles kon rekenen ging ze bijna kopje onder. Ze leed aan de eetstoornis boulimie en deed aan zelfverwonding. Maar ze slaagde erin dat allemaal te overwinnen.

Na jaren verzamelde ze de moed om uit de gouden kooi van de monarchie en uit de beklemmende gevangenis van haar huwelijk en de koninklijke familie te stappen. Ze was uiteindelijk sterk genoeg om de beslissing te forceren, maar de prijs zou hoog blijken. De film “Spencer” verbeeldt hoe die worsteling met haar diepe angsten en haar vastberadenheid om zichzelf en haar kinderen te beschermen verlopen kan zijn, zodat ze zichzelf kon hervinden en weer een Spencer kon worden.

Meest gelezen