Genkse handelaars in paniek om protest tegen coronapas op koopzondag: “Een financiële ramp”

Komende zondag is er in Genk een protest tegen de coronapas op het Stadsplein, en dat terwijl het ook koopzondag is. De betogers protesteren naar eigen zeggen tegen de beperking van vrijheden en de schending van de privacy. Kaatje Goyens, uitbater van restaurant Krok en voorzitter van Horeca Groot Genk hekelt de timing: “De actie zal een deel van het centrum blokkeren waardoor we veel klanten zullen mislopen."

Op zondag 19 december vindt er een protest plaats tegen de coronamaatregelen op het Stadsplein in Genk tussen 14 uur en 16 uur: "Er mag geen optocht of betoging georganiseerd worden, maar wel een statisch protest", zegt burgemeester Wim Dries (CD&V). "Wij hebben het lang gewikt en gewogen en de politie heeft een analyse gemaakt. Die adviseert om het gecontroleerd te laten doorgaan in plaats van het te verbieden omdat er dan mogelijke protesten kunnen komen."

Maar het is tegelijkertijd ook de laatste koopzondag van het jaar. Kaatje Goyens, uitbater van restaurant Krok en voorzitter van Horeca Groot Genk, zit met de handen in het haar: “Net zoals veel andere horeca-uitbaters en handelaars reken ik op de periode voor Kerst om de moeilijke maand november goed te maken. De inkomsten van koopzondag zijn cruciaal om het hoofd boven water te kunnen houden. Een groot protest op het drukste moment van de dag, recht voor mijn deur, zal uitdraaien in een ramp."

Het is ieders recht om te betogen, maar wij betalen straks wel letterlijk de rekening.
Kaatje Goyens, uitbater Krok op het Stadsplein

Goyens toont begrip voor de betogers en deed daarom een poging tot dialoog: “Ik heb de organisatoren gecontacteerd en de situatie uitgelegd. Welke families en shoppers zullen een betoging van honderden, misschien wel duizenden mensen trotseren om tot bij de horecazaken rond het Stadsplein te komen? Maar het is blijkbaar geen optie om de actie op een ander uur of andere locatie te laten doorgaan. En dat vind ik jammer.  Het is ieders recht om te betogen, maar wij betalen straks wel letterlijk de rekening. Mijn optimisme slinkt. Ik ben echt in paniek. Ik overweeg komende zondag een buitentoog op te zetten. Puur uit financiële noodzaak, want ik zit er ethisch erg mee verveeld." 

Democratisch recht

Jimmy Wenmeekers, mede-organisator van de betoging, begrijpt het standpunt van de Genkse horecavoorzitter maar werpt zelf ook een statement op: “Het verlies in de horecasector is te wijten aan de invoering van de QR-code, en net daarom voeren wij aanstaande zondag actie. We komen om 14 uur samen op het Stadsplein van Genk om te protesteren tegen de beperking van vrijheden en de schending van de privacy. Dat is ons democratisch recht.”

Extra politie

De stad gaat maatregelen nemen om de veiligheid te garanderen. "De organisatoren voorzien zelf stewards en wij voorzien extra politie op het Stadsplein", zegt burgemeester Wim Dries. "En we hebben ook extra politiemensen achter de hand als er iets gebeurt." 

Meest gelezen