schepenen Annelies Storms en Astrid De Brycker (Vooruit) samen met twee mogelijke bezoekers bij het nieuwe toilet
Radio 2

Gent stelt eerste genderneutrale toilet voor: "Toegankelijk voor iedereen"

In Gent opent vandaag het eerste genderneutrale toilet. Met dit nieuwe toilet hoopt de stad om publiek sanitair toegankelijker te maken voor mensen met een beperking of voor rolstoelgebruikers.  iedereen, ongeacht genderidentiteit, kan er naar het toilet gaan. "We willen dat onze toiletten zo weinig mogelijk fysieke of mentale drempels hebben", zegt schepen Astrid De Bruycker (Vooruit).

Geen traditionele icoontjes voor man of vrouw meer aan het eerste genderneutrale toilet in de Gentse wijk Muide. In plaats daarvan komen er nieuwe icoontjes die verwijzen naar wat er aanwezig is in het toilet: een toilet, een urinoir een babytafel of ruimte voor mensen met een beperking. "De bedoeling is dat het nieuwe toilet voor iedereen toegankelijk is", zegt schepen Astrid De Bruycker (Vooruit) bij Radio 2 Oost-Vlaanderen.

De stad zelf benoemt het toilet liever als "genderinclusief". "Als stad willen we voortrekker zijn op vlak van genderinclusiviteit", zegt De Bruycker. "Het is nu de eerste keer dat we expliciteit voor genderinclusiviteit bij publieke toiletten kiezen. Daarvoor werken we samen met ervaringsdeskundigen die uitleggen wat voor hen belangrijk is."

Eerste van een reeks toiletten

"Vanuit onze contacten met ervaringsdeskundigen zelf, zowel mensen met een beperking, rolstoelgebruikers als transgenders, horen we dat die toegankelijkheid voor publiek sanitair vaak niet evident is omwille van zowel fysieke als mentale drempels", gaat de schepen verder. "Op deze manier zetten we een belangrijke stap vooruit voor deze doelgroep."

Het eerste genderinclusieve toilet vormt het begin van een hele reeks. Bij elke renovatie of vernieuwing worden de oude openbare toiletten vervangen door dergelijke genderinclusieve toiletten. Gent telt 185 publieke toiletten en de bedoeling is om op termijn ze allemaal genderinclusief te maken. 

Meest gelezen