Mascotte van Beveren, de bever, nu ook in het echt gespot in de gemeente

De geruchten deden al een tijdje de ronde, maar nu is het officieel bevestigd: er zijn sporen van een bever op grondgebied Beveren. Er leeft al een tijd een populatie bevers in buurgemeente Kruibeke. Nu heeft boswachter Bram Vereecken van Natuur en Bos ook sporen aangetroffen in Beveren. Vermoedelijk is de bever in Beveren terecht gekomen tijdens het zoeken naar uitbreidingsgebied. 

"Het is toch wel bijzonder," lacht Bram Vereecke, "dat we nu net een bever ontdekken in Beveren waar de bever de mascotte is." In deelgemeente Kruibeke zijn al langer bevers aanwezig, en dat maakte Beveren enigszins jaloers. Maar nu hoeft dat niet meer. Nadat eerder al heel wat geruchten de ronde deden over een bever in Beveren, heeft boswachter Bram Vereecke met eigen ogen gezien dat er een bever actief is in de gemeente. "De rattenvanger had al gezegd dat hij sporen gezien had, maar kon dat niet bevestigen. Tijdens een van m'n rondes onlangs, zag ik in de verte sporen van een bever. 's Anderendaags ben ik terug gegaan en heb ik de bever met m'n eigen ogen gezien."

Via de Schelde van Kruibeke naar Beveren

In de Polders van Kruibeke leven momenteel 3 beverfamilies. Na een tijdje zoeken bevers naar uitbreidingsgebied en dan is het niet onlogisch dat ze in Beveren terecht kunnen komen. "Vermoedelijk komt de bever in z'n zoektocht via de Schelde in Beveren terecht. " Om het dier te beschermen, wordt de locatie voorlopig niet gecommuniceerd.  

Je hoeft niet bang te zijn van een bever. Het is een planteneter en bovendien een heel schuw dier

Bram Vereecken, boswachter Natuur en Bos

Bevers zijn inheemse dieren die leven van de schors van wilgen en populieren. Het zijn schuwe dieren. Volgens Vereecke hoef je absoluut niet bang te zijn van de bever: "Net omdat hij zo schuw is en bovendien is hij dus een planteneter," lacht hij. Hoe lang het beestje zal blijven, is nog maar de vraag. "Aangezien de sporen er toch al een tijdje zijn, is hij waarschijnlijk niet enkel op doortocht. Maar alles zal afhangen of hij een geschikte partner vindt hoe lang hij hier blijft," besluit Bram Vereecken

Meest gelezen