Radio 2

Minitafereeltjes met poppetjes toveren glimlach op gezichten in Roeselare

Volgende week kan iedereen meedoen aan de "Ieniemieni  kerstspeurtocht" in het centrum van Roeselare. De wandeling leidt langs een tiental winkeletalages waar kleine tafereeltjes worden uitgebeeld met poppetjes van amper 2 centimeter hoog. “Het is een hobby van mij, maar ik ben er wel bijna constant mee bezig”, zegt Dirk Dejonckheere.

De foto’s die hij plaatst op de Facebookpagina ‘Ge zijt van Roeselare als’ zijn een echte hit. Stadsarbeiders die een enorme sigarettenpeuk opruimen, een auto die botst tegen een bierblikje, bergbeklimmers die een stuk gorgonzolakaas beklimmen. De kleine figuurtjes geven alledaagse producten of gebruiksvoorwerpen een totaal andere betekenis. Zoals een ‘swiffer duster’ die op de foto kolkend water wordt waar twee kajakkers doorploegen. De Roeselarenaren smaken de afbeeldingen enorm. Zeker als de tafereeltjes ook op het openbaar domein werden gefotografeerd. 

Dirk Dejonckheere

Dirk volgde 6 jaar geleden een cursus macrofotografie aan het CVO en kreeg daar de smaak te pakken. “Mijn eerste foto was met een speelgoedautootje van mijn zoon en wat poppetjes die ik er had bijgezet om het wat levendig te maken. Sindsdien heb ik toch al honderden verschillende foto’s getrokken. De poppetjes bestel ik in China en geef ik een extra laagje verf waar nodig. Ik laat ze klimmen, lopen, hangen en zitten. Een poppetje dat aan een touw bengelt in een halfvol glas wijn, is nog steeds een van mijn meest geslaagde foto’s.” 

Afgelopen zomer mocht hij al een speurtocht maken die werd gestoffeerd met kleine tafereeltjes of situaties, ergens in een hoekje of langs de kant van de weg. “Het mooiste compliment dat ik ooit kreeg was van een vrouw die vertelde dat een van mijn foto’s zorgde voor de eerste glimlach van die dag op haar gezicht”, vertelt Dejonckheere. Zijn inspiratie vindt hij in het alledaagse leven en de actualiteit. “Op dit moment werk ik aan een foto rond de boosterprik. Morgen wordt de foto gepost op ‘Ge zijt van Roeselare als’. Ik mag er nog niet veel over verklappen, maar er komt meer dan één mondmasker in voor”, zegt Dirk met een knipoog. Op deze site vind je meer info over de Ienieminie kerstspeurtocht.

Radio 2

Meest gelezen