Foto's: Facebook Mirjam Hoes

Mysterie in het park van Schoten: waarom kleurt het water paars?

Wat is er aan de hand met het water in de gracht van het park in Schoten? Sinds gisteren is het water er paars gekleurd. Hoe dat komt, blijft momenteel een raadsel. “De milieudienst is meteen ter plaatse gegaan, maar er is nog geen oorzaak gevonden”, vertelt burgemeester Maarten De Veuster (N-VA) op Radio 2 Antwerpen.

De Vlaamse Milieumaatschappij komt deze week nog stalen nemen van het water in het park in Schoten, dat sinds gisteren helemaal paars gekleurd is. Het gaat niet om vervuiling, de verandering van kleur heeft waarschijnlijk een natuurlijke oorzaak. “We denken dat het hier gaat om de zeldzame bacterie Bourgondisch Bloed, maar verder onderzoek zal meer duidelijkheid moeten brengen”, vertelt burgemeester Maarten De Veuster (N-VA).

Luister hier naar het interview op Radio 2 Antwerpen en lees verder onder het fragment: 

“Er is geen bron of lozingspunt gevonden. Er is ook geen bedrijf in de buurt dat er iets mee te maken zou kunnen hebben”, zegt De Veuster.

Laat honden voor de zekerheid niet zwemmen in het paarse water 

Maarten De Veuster (N-VA), burgemeester Schoten

Bourgondisch Bloed is een rode blauwalg die in water groeit dat kouder is dan 15 graden. Het zou niet gevaarlijk zijn voor vissen of dieren. Ondertussen wordt wel afgeraden om honden te laten zwemmen in het water van de gracht. “Gelukkig is er momenteel nog geen sterfte van flora en fauna waargenomen, maar je moet wel voorzichtig blijven. We raden aan om de honden in het park nog strakker aan de leiband te houden voor de zekerheid. We willen niet dat er iets ergs gebeurt”, aldus De Veuster.

Meest gelezen