Nazareth gaat Waalse gemeente die getroffen is door wateroverlast structureel helpen: "We willen een band creëren op lange termijn"

Nazareth gaat een Waalse gemeente voor een langere tijd helpen na de zware overstromingen van afgelopen zomer. Om welke gemeente het gaat, is nog niet duidelijk. Nazareth heeft de bevoegde instanties aangeschreven. Die zullen enkele Waalse gemeenten voordragen, waaruit Nazareth er een kiest. Het is niet de bedoeling zware financiële steun te bieden, maar wel menselijke hulp. 

Net na de overstromingen in Wallonië, enkele maanden geleden, stortte de gemeente al geld aan het Rode Kruis voor hulp. Burgemeester Danny Claeys (CD&V): "We waren toen op de gemeenteraad overeen gekomen om 1 euro per inwoner te geven. Maar eigenlijk vinden we dat niet voldoende." Nazareth gaat nu een stap verder en wil een soort partnerschap op langere termijn aangaan met een Waalse gemeente. Niet voor financiële steun, maar eerder hulp bij kleinere, menselijke zaken. 

Structurele band

"We willen daarvoor graag de inwoners, verenigingen, bedrijven en de groep vrijwilligers in onze gemeente aanspreken," legt burgemeester Claeys uit. "De gevolgen zijn groter dan we oorspronkelijk dachten en zullen nog jaren voelbaar zijn. Daarom willen we een meer structurele band opbouwen." Zo denkt Claeys bijvoorbeeld aan hulp als er buurtfeesten georganiseerd worden. "Wij kunnen dan mensen van bij ons sturen die het feest helpen organiseren. Of eten leveren. Het gaat dus echt over kleinschalige hulp. We gaan niet naar daar om bijvoorbeeld wegen aan te leggen."   

We hopen tegen het einde van dit jaar een potentiële kandidaat te hebben

Danny Claeys, burgemeester Nazareth

Wie?

Met welke Waalse gemeente Nazareth gaat samenwerken, is nog niet beslist. De gemeente diende een aanvraag in bij verschillende ministers en instanties en wacht nu op een antwoord. "Waalse gemeenten kunnen zich kandidaat stellen. We hopen tegen het einde van dit jaar zicht te hebben op een potentiële kandidaat en daarmee een gesprek te beginnen. Op de gemeenteraad beslissen we dan met welke gemeente we in zee gaan."

Meest gelezen