Het ongeval in Koolskamp

Trein grijpt stilstaand voertuig op overweg in Koolskamp, gewonden bij gelijkaardige aanrijding in Opwijk

In Koolskamp bij Ardooie in West-Vlaanderen heeft een trein een stilstaand voertuig gegrepen op een overweg. De bestuurder slaagde er net op tijd in haar wagen te verlaten. Die is honderden meters meegesleurd over het spoor. Anderhalf uur later gebeurde een gelijkaardige aanrijding in Opwijk in Vlaams-Brabant. Daarbij vielen gewonden.

De aanrijding in Koolskamp vond plaats rond 19.30 uur vanavond. Ter hoogte van de overweg aan de Burgerleenstraat stond een auto stil op de sporen. Een trein die uit de richting van De Panne kwam, kon niet tijdig stoppen. Hij greep het voertuig en sleurde het honderden meters mee over het spoor. Hierbij verdween het deels onder de locomotief.

De bestuurder van de wagen kon die net op tijd verlaten. Ze bleef ongedeerd. Op de trein zat een veertigtal passagiers. Zij zijn door de brandweer uit de rijtuigen gehaald. Een vrouw had pijn aan haar rug en is voor controle naar het ziekenhuis gebracht. De andere reizigers konden met een bus naar het station van Lichtervelde. Door het ongeval was het treinverkeer tussen Deinze en Lichtervelde onderbroken.

Opwijk

Rond 21 uur vond op een overweg in Opwijk eveneens een aanrijding plaats tussen een stilstaande wagen en een trein. Dat gebeurde in de Fabriekstraat, vlak bij het station van Opwijk. Een bestelwagen die mogelijk in panne was gevallen, is door een trein gegrepen.

De treinbestuurder raakte lichtgewond. De passagiers op de trein bleven ongedeerd. Over de toestand van de inzittenden van de bestelwagen lopen de versies uiteen. Een persoon zou zwaargewond zijn geraakt terwijl twee anderen ongedeerd bleven. 

De Fabriekstraat is in beide richtingen afgesloten en ook het treinverkeer tussen Jette en Dendermonde is onderbroken, dit in beide richtingen. Morgenochtend zouden de treinen opnieuw rijden op die verbinding. De NMBS legt voorlopig vervangbussen in en leidt andere treinen om.

Een beeld van het ongeval in Opwijk

Veilige afstand

Thomas Baeken van spoorwegbeheerder Infrabel roept bestuurders die stil komen te staan op de spoorweg op om hun voertuig zo snel mogelijk te verlaten en op een veilige afstand te gaan staan.

"Op de palen van de overwegsignalisatie kleven stickers met alle relevante informatie. Daarop staat het nummer van de spoorweg, het nummer van de overweg, maar ook straatnamen en de gemeente", zegt hij. "Verwittig de hulpdiensten en zij kunnen met die informatie de verkeersleiding van Infrabel verwittigen zodat ze snel kunnen ingrijpen om het treinverkeer lokaal stil te leggen."

Meest gelezen