BELGA / VERGULT

Sociale energietarieven stijgen tot ruim 10 procent, 80 euro korting wordt pas eind januari verrekend

Als gevolg van de gestegen energieprijzen zullen de sociale tarieven tijdens de eerste drie maanden van volgend jaar opnieuw de hoogte in gaan. Voor elektriciteit gaat het om een stijging met gemiddeld 8,2 procent, bij aardgas is het 10,5 procent. Dat meldt de federale energieregulator Creg. De 80 euro korting op de energiefactuur van kwetsbare gezinnen komt er niet meer voor Kerstmis, zoals beloofd was, maar komt in januari op de factuur.

Het sociaal tarief is een verminderd tarief voor bepaalde categorieën personen of huishoudens, zoals mensen met een leefloon. Hoe hoog die tarieven liggen, wordt om de drie maanden vastgelegd door de Creg.

De Creg heeft nu de sociale tarieven voor de eerste drie maanden van volgend jaar gepubliceerd. Daaruit blijkt dat het sociale tarief voor elektriciteit gemiddeld 8,2 procent zal stijgen en 10,5 procent voor aardgas.

Plafond

De Creg wijst erop dat de prijsstijgingen enkel door plafonneringen enigszins binnen de perken zijn gebleven. "Zonder deze plafonneringen waren de tarievenstijgingen gemiddeld 33 procent voor elektriciteit en 194 procent voor aardgas", klinkt het.

Naar aanleiding van de coronacrisis werd het sociaal tarief uitgebreid, waardoor er naar schatting een miljoen gezinnen gebruik van kunnen maken. Die uitbreiding is intussen verlengd tot eind maart 2022.

80 euro korting

Wie van het sociaal tarief geniet, krijgt ook een eenmalige korting van 80 euro op de energiefactuur. Maar die korting komt er niet meer voor Kerstmis, zoals eind oktober nog door de federale regering beloofd was. 

Op het kabinet van minister van Energie Tinne Van der Straeten (Groen) is te horen dat alles intussen juridisch in orde is, nu het parlement er vorige week mee heeft ingestemd. De korting zal op de factuur van eind januari verrekend worden, omdat dit voor de energieleveranciers technisch de snelst mogelijke manier is.

Meest gelezen