Realo

Textielbedrijf Utexbel uit Ronse moet drie jaar na verbod illegale lozingen stopzetten

Al in 2018 kreeg Utexbel een verbod opgelegd om nog langer afvalstoffen te lozen in de plaatselijke Molenbeek. Het bedrijf spande de ene na de andere juridische procedure aan tegen die beslissing, maar Vlaams milieuminister Zuhal Demir (N-VA) heeft nu het ultieme beroep verworpen. Nog tot vorige week loosde Utexbel onvergund in de beek.

Het verhaal van Utexbel - met zowat 900 werknemers een van de belangrijkse werkgevers uit de streek van Ronse - is er een van lange adem. Het begint in 2018, als de provincie Oost-Vlaanderen via de milieuvergunning verbiedt dat Utexbel nog langer in de plaatselijke Molenbeek loost.

Na drie jaar van procedures zegt Zuhal Demir nu dat het tijd is dat Utexbel de 21e eeuw binnentreedt. "Er zijn pv's opgesteld, het bedrijf heeft herhaaldelijk de kans gekregen om zich in regel te stellen maar in de plaats daarvan spande het de ene na de andere juridische procedure in, in de hoop de kosten van nodige investeringen niet te moeten dragen."

Bekijk het verslag uit "Het journaal" hier:

Videospeler inladen...

Morgen - 15 december - is een datum die het bedrijf al langer kent. In de loop van dit jaar kreeg Utexbel verschillende aanmaningen om de lozingen te stoppen en op 20 oktober kwam er een bestuurlijke maatregel van de Omgevingsinspectie - de vroegere milieu-inspectie - dat het op 15 december moest gedaan zijn met dat lozen. Het beroep daartegen is nu dus verworpen door Demir.

Utexbel dook overigens ook op in Pano van september over PFAS en de gebrekkige respons van de overheid daarop.

Nog tot vorige week lozingen boven de norm

Desondanks bleef het bedrijf lozen, ook al werkte dat beroep niet opschortend. Nog tot vorige week zelfs. Verschillende buurtbewoners en plaatselijke politici maakten zich zorgen over de verhoogde activiteit binnen het bedrijf. Ze vreesden dat het bedrijf op de valreep nog afvalstoffen wou dumpen en verwittigden het stadsbestuur en de politie, en ook de milieudiensten.  "We hadden toch het vermoeden dat Utexbel nog een milieumisdrijf pleegde", zegt Lech Schelfout, gemeenteraadslid voor Groen in Ronse.

We hadden toch het vermoeden dat Utexbel nog een milieumisdrijf pleegde

Lech Schelfout, gemeenteraadslid Groen in Ronse

Vorige week kwam de Omgevingsinspectie op hun vraag ter plekke. Het kon niet vaststellen dat er meer water werd geloosd, of dat er een slibuitspoeling was. Maar er werd wel geloosd, "al heeft het bedrijf daar geen milieuvergunning meer voor", zegt de Omgevingsinspectie. Die nam vervolgens stalen van het afvalwater en "dat toont verhoogde waarden voor verschillende parameters." Lees: de normen werden overschreden en er werd meer geloosd dan de Molenbeek aankan.

Niet duidelijk over welke stoffen het gaat

Het bedrijf legde de lozingen vrijdag uiteindelijk stil. Over welke stoffen het precies gaat, wil niemand gezegd hebben, omdat alle info is overgemaakt aan het parket in Oost-Vlaanderen. Het gaat om "zwevende" en "bezinkbare" delen, die niet meer uit het water te halen zijn.

Utexbel wenst niet te reageren op het lozingsverbod. Het bedrijf sloot al een stuk van de ververij aan de Ninovestraat. Daar werken 70 mensen, van wie er 7 al ander werk gevonden hebben. In totaal werken om en bij de 900 mensen voor Utexbel, op twee verschillende vestigingen, wat van het bedrijf een van de belangrijkste werkgevers van de regio maakt.

En wat nu? Geen oplossing in zicht

De vraag is: wat nu? Om het probleem op te lossen, moet Utexbel investeren in een waterzuiveringsinstallatie, om op het riool te kunnen lozen en niet langer op de plaatselijke beek. "Ik verwacht", zegt Demir daarover, "van bedrijven dat ze hun verantwoordelijkheid nemen en investeren in maatregelen om ons leefmilieu en de gezondheid van mensen te beschermen".

In het geval van Utexbel is dat de waterzuiveringsinstallatie van Aquafin. Al toen in 2018 de vergunning voor lozingen in de Molenbeek werd ingetrokken, kreeg het bedrijf de verplichting om een contract met Aquafin aan te gaan. De installatie van Aquafin kon het afvalwater van Utexbel niet aan, en moest uitgebreid worden.

Maar Utexbel wil de kosten daarvoor niet op zich nemen, en spande ook tegen die beslissing de ene na de andere juridische procedure aan. En zo is de situatie vandaag dat Utexbel niet meer kan lozen in de Molenbeek en ook geen contract heeft met Aquafin, dat het dus nergens naartoe kan met zijn afvalwater.

Meest gelezen