Radio 2

Vlaanderen geeft bijna 3 miljoen euro om kasteeldomein van Berlare te restaureren: "Kasteel wordt administratief centrum van gemeente"

Het kasteel van Berlare krijgt een nieuwe invulling en wordt binnenkort het administratief centrum van de gemeente. Het hoofdgebouw en de bijgebouwen worden gerestaureerd. Vlaanderen heeft het plan goedgekeurd en geeft 2,9 miljoen euro voor de restauratie. Het totale kostenplaatje is 8,5 miljoen euro.

In het relanceplan Vlaamse Veerkracht van de Vlaamse overheid is budget voorzien voor erfgoeddoelstellingen. Het kasteel en z'n omgeving profiteren mee en worden opgeknapt en opgewaardeerd. Minister Matthias Diependaele (N-VA): "Het bijzondere aan dit kasteel is de ligging. Het maakt deel uit van het dorpscentrum en er is een park van 8 hectare rond, een groene long in het centrum. Het is fantastisch voor het dorp dat hier dan het administratief centrum in wordt ondergebracht."

Geschiedenis kasteel

Minister van Staat en ex-eurocommissaris Karel De Gucht (Open Vld) is oorspronkelijk van Overmere, deelgemeente van Berlare, en hij kent de geschiedenis van het kasteel op zijn duimpje: "Het is eigenlijk een versterkte hoeve dat op een hoger gelegen stuk grond ligt, in het centrum van de gemeente."

Op het einde van de 17e eeuw, in de periode van Lodewijk XIV, vernietigden Franse soldaten het kasteel, weet De Gucht: "In de 18e eeuw bouwt de familie Vanden Meersche dan dit gebouw in de vroege Rococostijl, zeker de bijgebouwen. Nadien is het kasteel bewoond door andere families en uiteindelijk heeft een doktersfamilie uit Brussel het verkocht aan de gemeente in een wat moeilijke procedure."

Radio 2

"Het kasteel van Jonas"

De gemeente kocht het kasteel in 2008 van zodra het op de markt kwam. Het was lange tijd omheind met betonnen platen zodat de dorpsbewoners niks konden zien. "Dat was in de tijd van de laatste familie Jonas. Het werd ook in de volksmond 'het kasteel van Jonas" genoemd", legt schepen An Van Driessche (Open Vld) uit. "Ik herinner me de verhalen van mijn vader en nonkels. Als ze een gat zagen in de omheining gingen ze snel eens naar binnen. Maar dan is er een conciërgewoning gekomen met iemand die continu alles in het oog hield en het terrein onderhield."

Als mijn vader en mijn nonkels een gat zagen in de omheining, dan gingen ze snel eens naar binnen
Schepen en inwoner van Berlare An Van Driessche (Open Vld)

Toen het in handen kwam van de gemeente, was het altijd de bedoeling om er een publieke bestemming aan te geven. Ze verving de betonnen omheining met een waar de bewoners door konden kijken. Het park is ook opengesteld zodat er kan gewandeld worden. Er worden picknicks, kerstmarkten en andere activiteiten georganiseerd.

Administratief centrum

De gemeente heeft sinds de aankoop al aanpassingen gedaan, en nu is het de bedoeling om het hoofdgebouw en de zijgebouwen te restaureren en te herinrichten als administratief centrum en als gemeentehuis. "De hulp van de Vlaamse regering is hier dan ook meer dan welkom", zegt Karel De Gucht nog. "Het herstellen van een historisch patrimonium en het meteen ook de functie van administratief centrum geven is dé methode om het te bewaren."

Het kost in totaal 8,5 miljoen euro. Maar die kost moet je relativeren, dit bouw je voor generaties
Karel De Gucht

In totaal kost de volledige omvorming en restauratie aan de gemeente Berlare een heel pak meer dan wat de regering er inpompt: "Het gaat om 8,5 miljoen euro", zegt De Gucht. "Het geld van de regering moet je nog in vermindering brengen. Maar zoiets bouw je voor generaties. Of dat nu wat meer of minder kost, dat moet je relativeren." 

De Gucht maakt zich sterk dat een gemeente zoals Berlare die kost kan dragen: "Dat moet je verspreiden over een periode van 4 à 5 generaties. De achterkleinkinderen gaan er ook nog plezier aan hebben."

Meest gelezen