© Karol Kozlowski - creative.belgaimage.be

Groen wil 12 ontwikkelingsprojecten in Antwerpen laten doorlichten: "Stad koos winst boven algemeen belang"

In Antwerpen vraagt oppositiepartij Groen om 12 stadsontwikkelingsprojecten door te lichten die de stad met privébouwpromotoren heeft opgezet, dit naar aanleiding van een advies van de Raad van State over een project op de slachthuissite. De partij denkt dat bij deze projecten winst boven het algemeen belang is gesteld. Schepen voor Stadsontwikkeling Annick De Ridder (N-VA) ontkent dit.

BEKIJK - Waar gaat deze zaak precies over en wat is het project op de slachthuissite juist? "Terzake" legt het je helder uit in deze reportage:

Videospeler inladen...

"In Antwerpen heerst een cultuur waarbij projectontwikkelaars betalen voor het maken van een ruimtelijk uitvoeringsplan", stelt voorzitter Meyrem Almaci van Groen in "Terzake" naar aanleiding van het dossier van de slachthuissite. "Dat was in dit geval zo en er zijn er zo nog 12 andere. Onze vraag is heel eenvoudig: in hoeverre speelt het algemeen belang daar elke keer?" 

"Er is een dossier in de Pelikaanstraat, bijvoorbeeld, waar men twee torens gaat bouwen in het midden van de stad, op een boogscheut van het centraal station, die een enorme verkeersdrukte gaan aantrekken."

Het gaat in totaal om 12 stadsontwikkelingsprojecten die de stad met privébouwpromotoren heeft opgezet. Volgens Almaci heeft de auditeur bij de Raad van State in het dossier rond de slachthuissite aangegeven dat daarbij is gekozen om zoveel mogelijk winst te maken, in plaats van het algemeen belang te dienen. Daarom wil ze dat gouverneur Cathy Berx van de provincie Antwerpen nu 12 dossiers doorlicht.

Schepen voor Stadsontwikkeling Annick De Ridder (N-VA) ontkent dat de stad bij zulke bouwprojecten tegen het algemeen belang zou handelen. Volgens haar werkt samenwerken met privébedrijven net om stadskankers weg te werken.

BEKIJK - Het gesprek met Meyrem Almaci en Annick De Ridder in "Terzake":

Videospeler inladen...

Meest gelezen