stad Bilzen

Primeur in Bilzen: experiment om lucht in klaslokalen te reinigen in strijd tegen Covid-19

De stad Bilzen werkt mee aan een onderzoek van professor Bert Blocken en viroloog Marc Van Ranst rond luchtzuivering, om de verspreiding van het coronavirus te beperken. Bert Blocken is gespecialiseerd in luchtzuivering. Een eerste toestel werd deze voormiddag in de stedelijke basisschool van Martenslinde (Bilzen) geplaatst.

"De voorbije weken moesten 50 klassen in Bilzen sluiten omwille van coronabesmettingen", vertelt burgemeester Johan Sauwens (Trots op Bilzen). "Daarom hebben we beslist om iets te doen in de scholen. Vandaag worden 40 toestellen geleverd om de lucht te zuiveren in de klassen van de basisscholen." De stad investeert er 30.000 euro in en wil dat eventueel nog optrekken naar 50.000 euro. "Omdat we de ramen nu niet meer volledig moeten openzetten, kunnen we besparen op de verwarming."

Men zal nu de ramen gewoon op kiepstand kunnen zetten, in plaats van volledig open

Johan Sauwens, burgemeester Bilzen

Er worden 3 verschillende technieken uitgeprobeerd in Bilzen. "Ik heb de afgelopen dagen geleerd dat er verschillende types zijn, toestelen met hepa filters, met ionisatie en de UVC-methode", gaat Sauwens verder. "Zo zullen we achteraf kunnen vergelijken. Het gaat om een onderzoek van professor Bert Blocken die gespecialiseerd is in luchtbehandeling. Vanaf januari tot juni zal dit onderzoek ook opgevolgd worden door een team van de universiteit van Leuven, door het team van Blocken en viroloog Marc Van Ranst." 

Radio 2

Meest gelezen