Boek dat als kastpoot dient blijkt uniek stuk uit 17e eeuw

Luc De Visscher uit Oetingen bracht onlangs een opvallend boek binnen bij het Rijksarchief van Leuven. Het ging om een register van het Armenbestuur van Sint-Kwintens-Lennik uit de 17e eeuw. Dat schrijft het Nieuwsblad. Maar nog meer opvallend is dat het oude boek jarenlang dienst deed als poot voor een kapotte kast. 

“Ik was op bezoek bij een vriendin van mijn vrouw”, begint Luc zijn verhaal. “Ik zag daar onder een kast iets eigenaardigs liggen. Dat bleek een oud boek te zijn en het trok onmiddellijk mijn aandacht.” Luc is namelijk lid van de Heemkundige Kring van Gooik en heeft al wel vaker oud papier, perkament of oude boeken in zijn handen gehad.

De vrouw in kwestie had het boek gevonden tussen het oud papier dat voor de papierophaling op straat lag. “Ik vroeg om het boek te bekijken maar de vrouw zei dat het misschien een probleem kon zijn, want er ontbrak een poot van de kast. Het boek dat ze gevonden had paste er net onder en diende nu al enkele jaren als steun voor de kast.” 

Beluister hieronder het verhaal van Luc over de vondst van het boek of lees verder.

Luc vroeg daarop of hij het boek mocht vervangen door een blok hout en of hij het boek dan kreeg. “Zolang de kast maar blijft staan”, antwoordde de vrouw en zo kon Luc het boek bemachtigen. “Het bleek een register te zijn van de Armenzorg van Sint-Kwintens-Lennik uit 1688. Ik heb het eigenlijk gered van de vernietiging.”

Rijksarchief

Luc bracht het boek daarna naar het Rijksarchief in Leuven. “Rijk ben ik er niet van geworden, maar het doet me wel plezier dat zoiets gered is en in Leuven waren ze er toch ook erg blij mee. Ik vermoed dat ze het boek nu blad per blad gaan inscannen zodat iedereen er van kan genieten. Bij deze een oproep ook aan iedereen die iets ouds vindt, geef het aan mensen van heemkundige kringen of die iets kennen van geschiedenis, dan komt het op zijn pootjes terecht.”  

Meest gelezen