Een vaccinatiecentrum op de Heizel in Brussel (archieffoto).
Nicolas Maeterlinck

Gevaccineerd met Pfizer of Moderna? Je uitnodiging voor boosterprik zal al na 4 in plaats van 6 maanden volgen

Wie haar, zijn of hun basisvaccinatie met het vaccin van Pfizer of Moderna kreeg, zal al na 4 in plaats van 6 maanden een uitnodiging voor een boosterprik krijgen. Dat hebben de ministers van Volksgezondheid beslist na advies van de Taskforce Vaccinatie. Op die manier willen ze de bevolking extra beschermen, zeker nu de omikronvariant in opmars is.

De vraag om de boosterprik sneller te kunnen toedienen, werd de voorbije week steeds groter. Zeker nu blijkt dat de omikronvariant van het coronavirus zich ook in ons land razendsnel verspreidt en wellicht al binnen een maand de deltavariant zal hebben verdrongen. Uit beperkte studies blijkt overigens dat een herhalingsprik beter beschermt tegen de omikronvariant.

De Hoge Gezondheidsraad en de taskforce vaccinatie raadden eerder vanavond al aan om de uitnodigingen voor de boosterprik te versturen 4 maanden na de tweede dosis Pfizer of Moderna. In de praktijk zal dat neerkomen op een boosterprik minstens na 4,5 maanden ongeveer. Nu was de wachttijd nog 6 maanden. 

Voor wie gevaccineerd is met AstraZeneca en Johnson & Johnson verandert niets. Daar blijft de wachttijd respectievelijk 4 en 2 maanden na de laatste (of enige) dosis.

Omikron

De ministers van Volksgezondheid volgen dit advies. "Een boosterprik versterkt hoe dan ook de werking van het vaccin", zegt federaal minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) in "Laat". "Met de omikronvariant die eraan komt, willen we natuurlijk nog extra bescherming bieden en dat kan met een boosterprik. Daarom gaan we mensen die hun basisvaccinatie met Pfizer of Moderna hebben gekregen al 4 maanden na hun tweede prik uitnodigen."

BEKIJK - Het gesprek met minister Frank Vandenbroucke (Vooruit) in "Laat":

Videospeler inladen...

"Dat betekent dat het gros van de volwassen Belgen voor het einde van januari een uitnodiging zal hebben gekregen voor een boosterprik. In februari en maart zullen wellicht nog 1,1 miljoen uitnodigingen volgen. Dat gaat dan om mensen die hun basisvaccinatie pas recent hebben gekregen. Je moet toch minstens 4 maanden wachten voor een boosterprik, anders is het effect op langere termijn minder goed."

Oproep

Vandenbroucke maakt zich sterk dat ons land voldoende vaccins in voorraad heeft. Om voldoende mensen vinden om de boostercampagne in goede banen te leiden, doet hij een oproep: "Studenten geneeskunde, verpleegkunde, zorgkundigen, zelfs logopedisten, laboratoriumtechnologen en ambulanciers met minstens 2 jaar ervaring mogen allemaal, onder toezicht, tests afnemen en coronaprikken zetten."

"Voor studenten hebben we een regeling getroffen waardoor we de limiet van wat je aan studentenarbeid mag doen openbreken. Zo zijn ze niet beperkt tot de klassieke 475 uren. Zo willen we het mogelijk maken om zo weinig mogelijk een beroep te moeten doen op artsen en verpleegkundigen."

Qvax

"Het streefdoel is om het gros van de volwassenen tegen eind januari een boosterprik te geven", zegt ook Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V). "Op dit moment zijn al 2,4 miljoen mensen in Vlaanderen met een boosterprik gevaccineerd of daarvoor uitgenodigd. Dit betekent dat in januari een soortgelijke inspanning moet gebeuren."

Wie langer dan 4 maanden geleden een tweede coronaprik van Pfizer of Moderna kreeg en snel een boosterprik wil krijgen, kan zich volgens Beke beter inschrijven op Qvax. "Vaccinatiecentra zullen tussen Kerstmis en Nieuwjaar van Qvax gebruik maken om mensen wiens interval van 4 maanden is verlopen uit te nodigen en te prikken." Er zullen ook schriftelijke uitnodigingen worden verstuurd, maar dit zal meer tijd in beslag nemen, zegt de minister.

"Verschillende vaccinatiecentra wilden tussen Kerstmis en Nieuwjaar sluiten omdat ze iedereen hadden gevaccineerd wiens interval was verlopen. Dat konden we hen niet kwalijk nemen, het betekende dat ze alle zeilen hadden bijgezet om iedereen die in aanmerking kwam een boosterprik te geven. Nu het interval is ingekort tot 4 maanden, kunnen ze opnieuw mensen uitnodigen."

BEKIJK - Wat is het nut van een boosterprik en welk effect kan die op de pandemie hebben? Vaccinoloog Isabel Leroux-Roels legt het je helder uit in "Laat":

Videospeler inladen...

Meest gelezen