Isabelle Onselaere

Brakel wil met camera's nagaan of de eekhoornbrug over N8 gebruikt wordt

Brakel is van plan om camera's te plaatsen aan de eekhoornbrug over de N8. Sinds april hangt daar een touw, de eekhoornbrug dus, boven de drukke weg. Via het touw kunnen eekhoorns de weg op een veilige manier oversteken. Maar de gemeente krijgt nu opnieuw meldingen over dode eekhoorns, vlakbij de eekhoornbrug. Brakel wil nu camera's plaatsen om het komen en gaan van de eekhoorns te monitoren. "Enkel zo kunnen we zien of de eekhoornbrug werkt," zegt Sandy Casieris van de milieudienst.

Het is niet duidelijk of de eekhoornbrug vaak gebruikt wordt. Daarvoor moet de milieudienst een beroep doen op meldingen van buurtbewoners of voorbijgangers. "Maar," zegt Casieris, "autobestuurders die daar passeren met de wagen die hebben volgens mij geen tijd om omhoog te kijken op zo'n drukke weg. Bovendien valt het ook niet echt op als je van beneden kijkt." Onlangs kwamen er 2 meldingen van dode eekhoorns, en opvallend: die lagen vlakbij de eekhoornbrug. "Dat betekent dat de eekhoornbrug wel op de juiste locatie hangt, maar of hij werkt is een andere vraag. En dat kunnen we enkel te weten komen met objectieve monitoring," legt Sandy Casieris uit.  

Er zijn gesprekken met Natuurpunt en de Hogeschool Gent

Sandy Casieris, Milieudienst Brakel

Bachelorproef

Camerabeelden zullen dus moeten aantonen of er effectief passage is over de brug. Voor de opvolging van die camerabeelden, wil Brakel een beroep doen op de vzw Natuurpunt en op de Hogeschool Gent. Met beide zijn de contacten lopende: "Natuurpunt heeft de know-how en ook interesse in de materie. We hopen op een snelle uitvoering. Bij de Hogeschool Gent hebben we voorgesteld om er een bachelorproef van te laten maken. Zij gaan intern bekijken of dat mogelijk is," zegt Casieris.  

Radio 2

Meest gelezen