Copyright Belga Image

Coördinator eerstelijnszone Dender over sluiting vaccinatiecentra tijdens feestdagen: "Er is niemand om uit te nodigen"

Reinout Remmery is coördinator van de eerstelijnszone Dender en wil, na wat onbegrip over het sluiten van vaccinatiecentra tijdens de kerstperiode, benadrukken dat dat niet is omdat de vrijwilligers aan vakantie toe zijn. "Er zijn daar voorlopig geen burgers meer om uit te nodigen." Niet alleen dat, er moet ook begrip komen wanneer de regering plotse beslissingen neemt, want de eerstelijnszones en vaccinatiecentra moeten zich kunnen organiseren, en dat gaat niet van de ene op de andere dag, reageert hij.

Er wordt veel gezegd over de tijdelijke sluiting van sommige vaccinatiecentra tijdens de kerstperiode. Zeker omdat er vanuit de regering aangestuurd wordt op het versnellen van de boosterprik. Dan is het normaal dat mensen niet begrijpen dat sommige vaccinatiecentra sluiten. Volgens Reinout Remmery, die coördinator is van de eerstelijnszone Dender, en ook lid is van de klankbordgroep van de vaccinatiecentra, gebeurt het sluiten niet om de vrijwilligers een pauze te geven, wat misschien gedacht wordt.

In heel wat vaccinatiecentra zijn er nu geen mensen om uit te nodigen
Coördinator Reinout Remmery

"Dat heeft alles te maken met de planning. Wij kunnen pas mensen uitnodigen die 'in de ton' zitten. Dat zijn mensen die voldoen aan hun intervalperiode." En bij heel wat vaccinatiecentra is die spreekwoordelijke "ton" leeg, legt Remmery uit: "Daar zijn amper nog burgers die konden uitgenodigd worden tijdens de kerstvakantie. Dan komt het wel hard aan als je in de media hoort dat de centra willen sluiten tijdens de kerstvakantie, maar zo is het dus niet", zegt de coördinator:

Flexibel bij snelle beslissingen

En die planning en het aantal mensen dat in bepaalde zones nog kan gevaccineerd worden is in iedere eerstelijnszone anders, zegt Remmery. Hij benadrukt hierbij hoe flexibel iedereen binnen de vaccinatiecentra altijd geweest is tijdens de volledige vaccinatieperiode: "Toen de druk verminderde in eerstelijnszone Dender, omdat er toen de boodschap kwam dat we enkel nog 65-plussers dienden te vaccineren, zijn wij van 2 naar 1 kleiner vaccinatiecentrum gegaan."

Dergelijke aanpassingen heeft dan wel als gevolg dat de vrijwilligers er even een adempauze kunnen nemen. Maar dat is dan toevallig omdat het zo uitkomt, niet omdat de vrijwilligers even vakantie willen nemen, benadrukt Remmery: "Voor de vrijwilligers is dat niet per se nodig. Dat is dan enkel omdat er geen burgers zijn om te vaccineren."

Vraag naar begrip

Remmery vraagt vooral begrip aan alle actoren binnen het vaccinatiebeleid voor aanpassingen die dan ineens moeten gebeuren in de planning. Zoals het versnellen van de boosterprik: "We vragen de tijd om die beslissing praktisch te kunnen uitvoeren. Het is niet wanneer de politiek een beslissing neemt, dat morgen alles kan uitgerold worden. Wanneer de politiek de komende dagen zou beslissen om de boosterprik te versnellen, om de intervalperiode met een maand in te korten, dan komen er plots meer burgers 'in de ton' terecht."

Het is niet wanneer de politiek een beslissing neemt, dat morgen alles kan uitgerold worden
Coördinator Reinout Remmery

"Dat vraagt een aantal aanpassingen in de digitale tools vanuit de overheid om dan te kijken wat er mogelijk is." Met andere woorden: als de politiek een beslissing neemt, is het niet mogelijk voor eerstelijnszones om ineens alles de volgende dag klaar te hebben qua inzet van vrijwilligers en het inrichten van een vaccinatiecentrum.

"Het is vaak improviseren"

De politiek beslist vaak laat en de eerstelijnzones moeten maar volgen in het tempo. "Het is vaak improviseren", zegt Remmery. Maar daarbij wil hij ook benadrukken dat iedereen binnen de vaccinatiecentra met al de beslissingen heel flexibel zijn omgegaan. Hij vraagt vanuit de overheid begrip en om dit juist te kaderen binnen de media. 

"Ik hoor de laatste paar dagen dat een aantal actoren zeggen: 'wij kunnen niet', maar wij moeten. We doen dat ook graag. Maar we voelen heel sterk dat het allemaal in de zorg zit: het is het kabinet van minister Beke, het is het Agentschap Zorg en Gezondheid, het zijn de lokale centra en de lokale besturen die het moeten realiseren. Maar waarom zou het vanuit het onderwijs en de CLB's en vanuit arbeidsgeneeskundige diensten niet kunnen om een tandje bij te steken? De omikronvariant gaat heel snel en we vragen begrip voor de realiteit van de lokale centra."

Remmery bedankt ook alle vrijwilligers die zich zo ingezet hebben tijdens deze vaccinatieperiode.

Meest gelezen