Coronablog - Minister Beke: "Wie snel een boosterprik wil krijgen, kan zich beter inschrijven op Qvax"

Wie meer dan 4 maanden geleden haar, zijn of hun basisvaccinatie met Pfizer of Moderna kreeg en snel een boosterprik wil, kan zich beter inschrijven op Qvax. Dat zegt Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V). Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) verwacht morgenavond advies van de Hoge Gezondheidsraad over het vaccineren van kinderen. Volg alle coronanieuws in onze blog.

Wie vragen heeft over coronamaatregelen in België kan terecht op de website info-coronavirus.be of het nummer 0800-14.689. Bij Tele-Onthaal kan u terecht voor een luisterend oor op het telefoonnummer 106, of via chat op tele-onthaal.be. Jongeren kunnen terecht bij Awel op telefoonnummer 102, of via chat op awel.be.

Bovenaan onze coronablog pinnen we de belangrijkste berichten vast. Daaronder vind je de meest recente updates.

Nieuwe berichten kunnen niet opgehaald worden, probeer het later opnieuw.

Liveblog

Minister Beke: "Wie snel een boosterprik wil krijgen, moet zich inschrijven op Qvax"

Wie langer dan 4 maanden geleden een tweede coronaprik van Pfizer of Moderna kreeg en snel een boosterprik wil krijgen, moet zich inschrijven op Qvax. Dat raadt Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V) aan nu die intervaltijd is verkort van 6 tot 4 maanden. "Vaccinatiecentra zullen tussen Kerstmis en Nieuwjaar van Qvax gebruik maken om mensen wiens interval van 4 maanden is verlopen uit te nodigen en te prikken", zegt hij aan VRT NWS. Er zullen ook schriftelijke uitnodigingen worden verstuurd, maar dit zal meer tijd in beslag nemen, zegt de minister.

"Verschillende vaccinatiecentra wilden tussen Kerstmis en Nieuwjaar sluiten omdat ze iedereen hadden gevaccineerd wiens interval was verlopen. Dat konden we hen niet kwalijk nemen, het betekende dat ze alle zeilen hadden bijgezet om iedereen die in aanmerking kwam een boosterprik te geven. Nu het interval is ingekort tot 4 maanden, kunnen ze opnieuw mensen uitnodigen."

"Het streefdoel is om het gros van de volwassenen tegen eind januari een boosterprik te geven. Op dit moment zijn al 2,4 miljoen mensen in Vlaanderen met een boosterprik gevaccineerd of daarvoor uitgenodigd. Dit betekent dat in januari een soortgelijke inspanning moet gebeuren."

Minister Vandenbroucke: "Ik verwacht morgenavond advies over het vaccineren van kinderen"

Morgenavond verwacht minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) advies over het vaccineren van kinderen. Dat zegt hij in "Laat". "Persoonlijk ben ik er een grote voorstander van om ook kinderen te vaccineren, maar dat is niet vanzelfsprekend", zegt hij. "Hoe doe je dat? Wanneer doe je dat? Er zijn ook een aantal principiële kwesties die moeten worden besproken."

"Laat me meteen over een ding heel duidelijk zijn: bij volwassenen durven we te zeggen dat als je niet bent gevaccineerd, je sommige zaken niet meer zo makkelijk mag of kan doen. Bij kinderen zou ik dat onderscheid nooit maken. Ik zou nooit zeggen: een kind dat niet is gevaccineerd, mag op school of op schoolreis dit of dat niet doen en een ander kind wél omdat het is gevaccineerd."

Naast een advies van de Hoge Gezondheidsraad verwacht Vandenbroucke ook een advies van het comité Bio-ethiek. Hij voegt er nog aan toe dat op het Overlegcomité van 22 december geen versoepelingen zullen worden besproken, maar dat de al veel besproken coronabarometer er wel op tafel zal liggen.

BEKIJK - Het gesprek met minister Vandenbroucke in "Laat":

Videospeler inladen...

Boosterprik voortaan vier maanden na laatste vaccinatie met Pfizer of Moderna

Wie met Pfizer of Morderna is ingeënt, kan voortaan vier maanden na zijn of haar laatste vaccin worden uitgenodigd voor een booster. Dat hebben de ministers van Volksgezondheid beslist, zegt minister Wouter Beke (CD&V). Tot nog toe moest er zes maanden tussen de vaccins zitten. De druk om die termijn in te korten werd de afgelopen dagen opgevoerd, door de snelle opmars van de veel besmettelijkere omikronvariant. 

Heel wat andere landen – waaronder het Verenigd Koninkrijk en Nederland – hadden de afgelopen dagen al beslist om de boosters sneller te zetten. 

Voor alle duidelijk: bij Johnson&Johnson blijft de termijn op twee maanden, voor AstraZeneca is dat vier maanden. 

Lees meer in dit artikel:

Griekenland verstrengt inreisregels en vraagt een negatieve PCR-test niet ouder dan 48 uur

Griekenland heeft strengere inreisregels aangekondigd om de verspreiding van de omikronvariant tegen te gaan. Vanaf 19 december mogen reizigers het land enkel binnen wanneer ze een negatieve PCR-test kunnen voorleggen die niet ouder is dan 48 uur, ongeacht hun vaccinatiestatus.

Tot nu kon je Griekenland binnen op vertoon van een coronacertificaat dat aanduidt dat je ofwel volledig gevaccineerd bent, ofwel hersteld van het coronavirus. Je kon ook een negatieve PCR-test voorleggen niet ouder dan 72 uur of een antigeentest niet ouder dan 48 uur.

Oorspronkelijk plande de Griekse regering deze maatregel alleen voor mensen uit Groot-Brittannië en Denemarken, maar uiteindelijk besloot ze om de testverplichting toch uit te breiden tot "alle reizigers". Tot dusver zijn er in Griekenland tien officieel bevestigde omikronbesmettingen geregistreerd.

De nieuwe verplichting zal vanaf zondag ingaan en duurt tot 31 januari. "Reizigers die minder dan 48 uur in het buitenland verbleven, zijn vrijgesteld van de regel", preciseert de Griekse overheid in een persbericht.

VRT-journalist Koen Wauters: "Verkorte termijn boosterprik zal vooral invloed hebben voor de jongeren"

Videospeler inladen...

Taskforce Vaccinatie raadt aan uitnodiging voor boosterprik al na 4 maanden te versturen

Uitnodigingen voor een zogenoemde boosterprik na een tweede vaccin van Pfizer en Moderna kunnen al na 4 maanden de deur uit. Dat adviseert de Taskforce Vaccinatie aan de ministers van Volksgezondheid die daarover vanavond vergaderen vanaf 21.30 uur. Momenteel bedraagt die interval nog 6 maanden. De deadlines van twee maanden voor Johnson & Johnson en vier maanden na het vaccin van Astra Zeneca zouden ongewijzigd blijven.

Vlaams minister van Volksgezondheid Wouter Beke (CD&V) wil nog niet op de beslissing die hij later vanavond samen met zijn collega's neemt vooruitlopen, maar hij zegt wel dat de Vlaamse vaccinatiecentra snel kunnen schakelen indien de termijn effectief wordt ingekort. "We hebben de centra hiervoor de voorbije dagen al klaargemaakt", vertelt hij in "VTM Nieuws".

Volgens Beke kan tussen Kerstmis en Nieuwjaar ook extra capaciteit worden gemaakt in de vaccinatiecentra. Hij roept in een beweging iedereen die als vrijwilliger wil meehelpen op om zich aan te melden, zeker mensen met medische expertise.

Europese lidstaten vinden nog geen akkoord over aangescherpte reisvoorwaarden

De lidstaten van de Europese Unie hebben nog geen akkoord kunnen vinden over een aanpassing van de voorwaarden om in de context van de coronacrisis rond te reizen in de EU en vanuit derde landen naar de EU. "We zijn er nog niet", zegt een hoge diplomaat, daags voor de Europese leiders op hun top in Brussel de aanpak van de crisis zullen bespreken. "De meeste lidstaten vinden dat eerst de impact van de omikronvariant en de effectiviteit van de vaccinatieprogramma's moet worden nagegaan."

De Europese Commissie stelde op 25 november voor hoe zij de aanbevelingen voor reizen naar en binnen de EU wil aanpassen. Ze wil een "persoonsgebonden aanpak", waarbij wie over een geldig coronacertificaat beschikt en gaat reizen, in principe vrijgesteld wordt van bijkomende beperkingen als een test of een quarantaine. Voor het coronacertificaat - en dus ook het Belgische CST - stelt ze een standaard geldigheidsduur van negen maanden na de eerste vaccinatiecyclus voor. Wie niet gevaccineerd is en ook niet hersteld is van COVID-19 zou bij het reizen naar of vanuit een donkerrode zone sowieso in quarantaine moeten. Ook bij reizen vanuit derde landen naar de EU wordt prioriteit gegeven aan gevaccineerde reizigers.

Het zijn de lidstaten die het eens moeten worden over de Commissievoorstellen en hun gezamenlijke aanbevelingen moeten updaten, maar voor een akkoord is het nog te vroeg. De coronacrisis staat morgen nochtans bovenaan de agenda van de Europese top. De leiders gaan er opnieuw een lans breken voor vaccinatie tegen COVID-19. 

België steunt het voorstel om de geldigheidsduur van de coronacertificaten te beperken tot negen maanden, zei premier Alexander De Croo (Open VLD) gisteren in de Kamer. Hij liet verstaan dat er nog over gediscussieerd wordt of die regel op 1 februari of op 1 maart in werking moet treden. 

Mondiale schuld bereikte recordniveau in 2020

De schuld van alle landen in de wereld is het voorbije jaar als gevolg van de door de coronapandemie veroorzaakte crisis opgelopen tot een recordbedrag van 226.000 miljard dollar. Daarmee bedraagt de wereldwijde schuld 256 procent van het mondiale bruto binnenlands product, zo heeft het  Internationaal Monetair Fonds (IMF) bekendgemaakt. Het gaat om een stijging met 28 procent, wat meteen de hoogste stijging is sinds de Tweede Wereldoorlog.

De staatsschuld alleen al vertegenwoordigt nu bijna 40 procent van de totale mondiale schuld, "het hoogste aandeel sinds het midden van de jaren zestig", aldus de onderzoekers. Een en ander is het directe gevolg van de twee grootste economische crisissen van de voorbije jaren, met name de wereldwijde financiële crisis van 2008 en de huidige crisis die is veroorzaakt door de coronapandemie.

De sterke toename van de schuld in 2020 is volgens het IMF echter gerechtvaardigd, want de overheden hebben op deze manier het leven van hun inwoners beschermd, banen veiliggesteld en een faillissementengolf vermeden. "Indien de regeringen niet hadden ingegrepen, zouden de sociale en economische gevolgen rampzalig zijn geweest", klinkt het in het rapport. 

Tegelijk zorgt het hoge schuldenniveau ook wel voor een grotere kwetsbaarheid, vooral omdat de financieringsvoorwaarden in de toekomst minder gunstig zullen zijn. "Hoge schuldniveaus beperken in de meeste gevallen het vermogen van de regeringen om het herstel te ondersteunen en het vermogen van de privésector om op middellange termijn te investeren", aldus het rapport.

Al zeker 90 bevestigde omikrongevallen in België

Er zijn al zeker 90 besmettingen met de omikronvariant van het coronavirus vastgesteld in België. Dat blijkt uit recente gegevens van het Europees centrum voor ziektepreventie en -bestrijding (ECDC).

In totaal telde het ECDC al 2.629 omikrongevallen in landen van de Europese Unie of de Europese Economische Ruimte. De meeste besmettingen werden tot nu toe vastgesteld in Noorwegen (1.498), omdat het land ook vermoedelijke gevallen opneemt in zijn statistieken. Daarna volgen Denemarken (310), Frankrijk (170) en Duitsland (102). België staat met 90 besmettingen op de vijfde plaats. 

In onder meer ons land, Nederland, Portugal, Zweden en Spanje zijn bevestigde besmettingen gemeld zonder directe reislink. Dat wijst volgens het ECDC op een mogelijke onopgemerkte overdracht van de variant. 

Buiten Europa zijn volgens het ECDC al 7.521 bevestigde omikronbesmettingen geteld in 53 verschillende landen. In het Verenigd Koninkrijk hebben gezondheidsautoriteiten ook al weet van één overlijden van een patiënt besmet met die variant.

De nieuwe variant van het coronavirus werd eind november voor het eerst ontdekt in Zuid-Afrika. Er bestaat wereldwijd grote bezorgdheid over de impact van de coronavirusvariant op het verdere verloop van de pandemie.

Vlaams minister Beke (CD&V): “Als we boostercampagne mogen versnellen, zullen we dat doen”

Als de verschillende ministers van Volksgezondheid vanavond het licht op groen zetten, om de boostercampagne te versnellen, dan zal de Vlaamse regering dat ook doen. Dat heeft Vlaams minister van Volksgezondheid Wouter Beke (CD&V) zonet gezegd in het Vlaams Parlement. 

Videospeler inladen...

Om die vaccinatiecampagne te versnellen, moeten de vaccinatieintervallen worden verkort. Nu bedragen die nog 6 maanden voor wie gevaccineerd is met Pfizer of Moderna. 

Daardoor kunnen velen nog geen boosterprik krijgen, terwijl experten dit als een belangrijk wapen zien tegen de opkomende golf van de heel besmettelijke omikronvariant van het coronavirus. 

Het Europees Geneesmiddelenagentschap (EMA) heeft vorige week al het licht op groen gezet om de intervallen in te korten.  Vervolgens hebben de ministers van Volksgezondheid het nodige advies gevraagd aan de Hoge Gezondheidsraad.

En vanavond, om 21 uur, komen de verschillende ministers van Volksgezondheid samen om eventueel de knoop door te hakken op basis van het advies van die Hoge Gezondheidsraad. “Als het advies positief is, zullen wij daar morgen met onze vaccinatiecentra mee aan de slag gaan”, verzekerde minister Beke.

Het EMA oordeelde dat het interval ingekort kan worden tot 3 maanden na de tweede prik met het Pfizer- of Moderna-vaccin. Vooralsnog zijn de intervallen voor die vaccins 6 maanden. Voor het AstraZeneca-vaccin is dat 4 maanden en voor Johnson & Johnson 2 maanden. Gisteren werd in Nederland al beslist dat de intervallen ingekort worden tot 3 maanden.

Meest gelezen