Het Bataljong

De acteurs van "De Loteling" uit Harelbeke blikken tevreden terug op hun tournee: "De spelers met jongdementie hebben veel meegemaakt"

In Harelbeke vond gisteren de allerlaatste voorstelling van "De Loteling" plaats. Dat is een theaterstuk over jongdementie van het collectief "Het Bataljong" uit Kortrijk, in samenwerking met vzw Het Ventiel uit Hulste. De acteurs stonden samen op de planken met mensen die jongdement zijn, hun partners en hun buddy’s van de vzw. 

De acteurs van collectief "Het Bataljong" kijken met een tevreden gevoel terug op hun theaterstuk "De Loteling". Met het stuk probeerden zij, samen met mensen met jongdementie, over te brengen hoe het is om met die ziekte door het leven te gaan. "Voor mij was het een heel herkenbaar onderwerp", vertelt regisseur Arne De Jaegere aan Radio 2 West-Vlaanderen. "Mijn vader met jongdementie speelde mee in het stuk. Ik weet jammer genoeg maar al te goed wat het is om zolang te wachten op een diagnose en om dan ook naar een manier te zoeken om er mee om te gaan."

De samenwerking startte al in 2018, maar de voorstelling ging pas in première in de zomer van 2019. "Het eerste jaar hebben we samen lange improvisatie wandelingen gedaan. Als we toen onmiddellijk hadden gezegd: "Ja, we maken een theatervoorstelling met jullie", dan hadden we hen waarschijnlijk afgeschrikt. Tijdens die wandelingen hebben we veel naar hen kunnen luisteren. En op basis van die verhalen en ervaringen hebben we een stuk gemaakt."

Niet meer hetzelfde stuk als 2 jaar geleden

Doorheen de opvoeringen van de afgelopen 2 jaren is het stuk veel veranderd. "Het theaterstuk is mee geëvolueerd met de mensen, want zij zijn ook een stuk achteruitgegaan. Wat ze konden in 2018, kunnen ze niet altijd meer in 2021. Sommigen die toen nog konden dansen, zitten nu in een rolstoel. We hebben ook afscheid moeten nemen van 2 personen. De groep heeft het de voorbije jaren hard te verduren gekregen", vertelt De Jaegere. 

Het hele toneelstuk was voor de cast een intense ervaring: "Het zijn echte emoties die je ziet en voelt. Je komt heel dichtbij, gaat van hen houden en ziet hen evolueren. Dat beroert ons allemaal. De mooiste bedanking kregen we van de kinderen van de mensen die hebben meegespeeld. Ze zeiden dat we hun ouders hielpen door hun verhaal te vertellen en te tonen op de planken. Dat gaf een enorme voldoening. Het project is alvast geslaagd", besluit regisseur De Jaegere. 

Meest gelezen