ROBIN UTRECHT

De Panne voorziet goedkopere zelftesten voor inwoners

Het gemeentebestuur van De Panne heeft voor 40.000 euro aan zelftesten gekocht. De inwoners kunnen die testen dan aankopen bij de apotheker kopen, maar aan een goedkoper tarief.

De gemeente De Panne wil de inwoners aansporen om zichzelf te testen op het coronavrius. Daarom biedt het gemeentebestuur nu aan alle inwoners goedkopere zelftesten aan. In totaal hebben ze er 10.000 aangekocht. 

"Inwoners kunnen 1 keer per week op vertoon van hun identiteitskaart een zelftest kopen voor 2,5 euro", vertelt burgemeester Bram De Grieck (het Plan B). "Normaal kost zo'n test 8 à 9 euro. Maar voor een gezin met 4 of 5 personen lopen die kosten snel op. We hopen door het goedkoper te maken voor de mensen dat ze misschien ook gemakkelijker een zelftest zullen afnemen. Als gemeente willen we onze inwoners een handje helpen en de besmettingscijfers hier zo vlug mogelijk naar beneden krijgen."

Apotheken

De verspreiding van de zelftests gebeurt via de apotheken van De Panne. “Ik vind het een goed initiatief. Zeker voor mensen die het financieel wat minder breed hebben”, zegt Florence Bailleul, apotheker in De Panne. “Het is ook veel toegankelijker voor iedereen die zich preventief of na een risicocontact wil testen.”

Florence verwacht ook een stijging in het aantal zelftests: “Zeker met de feestdagen in aantocht. Op die manier kan iedereen zich vooraf testen, zodat ze veilig de feesten kunnen doorkomen. 10.000 tests is genoeg om mee te beginnen. We zullen zien hoe het loopt en hoeveel we er extra nodig hebben. Maar dat kan je op voorhand niet voorspellen.”

Elke inwoner kan één keer per week een goedkopere zelftest afhalen. “We hebben met de apotheken een code gemaakt die we invoeren in de computer. Via de identiteitskaart kunnen we dan zien of iemand die week al een test geeft afgehaald in een apotheek.” Van het extra werk liggen de apothekers niet wakker. “Ik denk dat het beter is dat wij de tests afleveren, zodat er een gepaste uitleg is, dan dat het via andere kanalen gebeurt.

Meest gelezen