Videospeler inladen...

Dochter van gevangengenomen Russische opposant Aleksej Navalny neemt Sacharovprijs in ontvangst

In het Europees Parlement in Straatsburg is de Sacharovprijs voor de mensenrechten uitgereikt aan de Russische opposant Aleksej Navalny. Het was dochter Darja die de prijs in zijn naam in ontvangst nam. Navalny zit namelijk opgesloten in een Russisch strafkamp. 

Het Europees Parlement heeft de 45-jarige Russische opposant Navalny in oktober uitgeroepen tot winnaar van de Sacharovprijs voor de Vrijheid van Denken. Met deze prijs wil het Europees Parlement duidelijk een statement maken tegen de Russische president Vladimir Poetin. 

Het was de dochter van Navalny, Darja, die de prijs in ontvangst nam. In haar toespraak verzette ze zich tegen wat ze een "pragmatische benadering" noemde van de omgang met Rusland en andere autoritaire regimes. Ze zei ook dat ze haar vader had gecontacteerd en hem had gevraagd welke boodschap ze moest brengen in het Europees Parlement.

Navalny antwoordde: "Zeg dat niemand Rusland kan gelijkstellen met het regime van Poetin. Rusland is een onderdeel van Europa en we streven er ook naar om er  deel van uit te maken. Maar we willen ook dat Europa nastreeft om trouw te blijven aan zichzelf(...). We zetten ons in voor een Europa van ideeën, voor het vieren van mensenrechten, democratie en integriteit", klonk het nog.

BEKIJK: Darja Navalnaja, dochter van Aleksej Navalny, geeft een toespraak in het Europees Parlement in Straatsburg.

Videospeler inladen...

Navalny geprezen voor zijn moed

De voorzitter van het Europees Parlement, David Sassoli, prees Navalny om zijn moed. "Hij is bedreigd, gemarteld, vergiftigd, gearresteerd en gevangengenomen, maar ze hebben hem niet de mond kunnen snoeren." Hij noemde Navalny een politieke gevangene en herhaalde de oproep van de EU tot de onmiddellijke en onvoorwaardelijke vrijlating van de Russische oppositieleider.

Videospeler inladen...

De EU-prijs, genoemd naar de sovjet-dissident Andrej Sacharov, werd in 1988 in het leven geroepen om individuen of groepen te eren die de mensenrechten en fundamentele vrijheden verdedigen. Sacharov, winnaar van de Nobelprijs voor de Vrede, stierf in 1989.

Eerdere winnaars van Sacharovprijs waren onder meer de Zuid-Afrikaanse president Nelson Mandela en de Pakistaanse onderwijsactiviste Malala Yousafzai. Aan de prijs is een geldbedrag van 50.000 euro verbonden.

Meest gelezen