Jacob Zuma
Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved.

Ex-president van Zuid-Afrika Jacob Zuma moet opnieuw naar de cel

De voormalige president van Zuid-Afrika Jacob Zuma moet terugkeren naar de gevangenis omdat zijn voorwaardelijke vrijlating nietig werd verklaard.  Dat heeft het Hooggerechtshof van Zuid-Afrika beslist. Eerder werd bekendgemaakt dat Zuma zijn celstraf thuis mocht uitzitten vanwege zijn slechte gezondheid.

De 79-jarige oud-president van Zuid-Afrika Zuma werd eind juni veroordeeld tot een celstraf van 15 maanden voor minachting van de rechtbank. Zuma weigerde namelijk mee te werken aan een corruptieonderzoek dat tegen hem liep.

Maar de oud-president kreeg in september te horen dat hij zijn gevangenisstraf thuis mocht uitzitten vanwege zijn slechte gezondheid. Na zijn ziekenhuisopname had de bevoegde ambtenaar van Justitie toen beslist tot een voorwaardelijke vrijlating om medische redenen. 

Het Hooggerechtshof zegt nu dat de ambtenaar niet de juiste procedure heeft gevolgd. Zo heeft hij onder meer nagelaten om een medische expertengroep te raadplegen. Daarom heeft de hoogste rechtbank van Zuid-Afrika deze beslissing nietig verklaard en Zuma bevolen om terug te keren naar de cel. 

Corruptiezaken tegen Zuma

Zuma was negen jaar lang president van Zuid-Afrika (2009-2018). Er lopen verschillende processen tegen hem omwille van corruptie tijdens zijn regeerperiode. De processen tegen Zuma worden gezien als een test van Zuid-Afrika om na de apartheid de rechtsstaat af te dwingen tegen machtige mensen met veel connecties.

Toen Zuma zich begin juli aanmeldde aan de gevangenis, brak er gewelddadig protest uit tegen zijn opsluiting. Maar de woede breidde zich uit en resulteerde in plunderingen en verontwaardiging over een structurele ongelijkheid die 27 jaar na het einde van de apartheid aanhoudt. Het was het ergste geweld dat Zuid-Afrika in jaren had gezien. Meer dan 300 mensen werden gedood en duizenden bedrijven werden geplunderd of met de grond gelijk gemaakt.

Zuma, noch zijn advocaten hebben al gereageerd op de beslissing van het Hooggerechtshof.

Meest gelezen