Filmpjes van extreem pestgedrag op school op sociale media, expert cyberpesten: "Pesten stopt niet aan schoolpoort"

Op sociale media zijn verschillende filmpjes opgedoken van extreem pestgedrag tegen een 16-jarige jongen op school in Sint-Truiden. Politie en parket zijn ondertussen een onderzoek gestart. "Het is geen alleenstaand geval", zegt professor Heidi Vandebosch, experte cyberpesten van de UAntwerpen in "Laat".

Verschillende filmpjes op sociale media tonen hoe een 16-jarige jongen op school het slachtoffer is van extreem pestgedrag. Hij wordt zowel mentaal als fysiek aangevallen. De jongen zelf heeft de filmpjes pas voor het eerst gezien nadat hij door het schoolsecretariaat uit de klas was gehaald voor een gesprek. Politie en parket zijn ondertussen een onderzoek gestart.

In onderstaande video kan u enkele fragmenten zien van filmpjes die op sociale media circuleren. Opgelet: de beelden kunnen als schokkend worden ervaren:

Videospeler inladen...

Dit is helaas geen alleenstaand geval, zegt professor Heidi Vandebosch, expert cyberpesten van de UAntwerpen. "Bij cyberpesten geeft één op tien jongeren aan de laatste zes maanden gecyberpest te hebben of is gecyberpest door anderen."

De impact blijft niet beperkt tot het slachtoffer, ook de ouders hebben er onder te lijden

Heidi Vandenbossche, expert cyberpesten

"De impact blijft niet beperkt tot het slachtoffer", vertelt Vandebosch. "Het heeft ook een impact op de klasomgeving. Ook ouders hebben er onder te lijden." 

Cyberpesten komt vaak voor op online platformen die steeds populairder worden. "Vroeger was dat op Facebook, nadien is dat Instagram, Snapchat en TikTok geworden." Online pesten heeft ook een andere impact op een slachtoffer dan offline. "Je wordt vernederd of je kan belachelijk gemaakt worden voor een heel groot publiek. Het pesten stopt niet aan de schoolpoort."

Als omgeving bijstand geven

Hoe kan je als omgeving slachtoffers van (cyber)pesten bijstaan? "Slachtoffers hebben er veel aan als ze hun hart kunnen luchten en als ze zien dat anderen hen steunen. De omgeving kan ook tips geven om met het pesten om te gaan." Als ouder is het volgens Vandebosch vooral belangrijk om er te zijn voor je kind. Daarnaast zijn leeftijdsgenoten ook belangrijk in het proces. "We moeten ook aan andere jongeren leren hoe je ermee moet omgaan als je getuige bent. Die moeten duidelijk maken dat ze het gedrag niet goedkeuren.

Veel cyberpesterijen vloeien voort uit pesterijen die in andere contexten zijn ontstaan. Vaak is dat de schoolcontext", zegt Vandebosch in "Laat":

Videospeler inladen...

Meest gelezen