De Lijn

In Gent komt de grootste e-stelplaats van De Lijn van het land

De Vlaamse vervoersmaatschappij De Lijn heeft een nieuwe omgevingsvergunning ingediend voor een nieuwe stelplaats in de Gentse deelgemeente Wondelgem. Het gaat om de grootste e-stelplaats van België. Er zal plaats zijn voor 105 bussen, elektrische en hybride bussen, en 40 trams. Er komen ook magazijnen, een administratief gebouw en een wasstraat. Ook de centrale werkplaats voor trams en bussen verhuist naar daar. De opening is gepland voor 2026. 

De nieuwe stelplaats Wissenhage in Wondelgem bij Gent wordt de stelplaats van de toekomst, zegt Karen Van der Sype van De Lijn: "De stelplaats zal maximaal voorzien zijn voor het stallen en opladen van elektrische en hybride bussen. In totaal zal er plaats zijn voor 105 bussen en 40 trams. Bij de bussen gaat het om 40 elektrische standaardbussen en 65 hybride en e-hybride bussen. Er komt ook een bufferruimte voor herstel en onderhoud van 15 bussen."  

Er zal plaats zijn voor 40 elektrische standaardbussen, 65 hybride bussen en 40 trams

Karen Van der Sype, De Lijn Oost-Vlaanderen

Wasstraten

Naast de stelplaats zelf, komen er ook magazijnen, een administratief gebouw, en wasstraten voor trams en bussen. "Het is de bedoeling om de stelplaats in de toekomst nog te elektrificeren. En daar worden nu al de voorzieningen voor gepland," zegt Van der Sype. 

Heel wat hindernissen, ja, maar belangrijkste dat we een nieuwe start genomen hebben

Karen Van der Sype, De Lijn Oost-Vlaanderen

Over het hobbelige financiële parcours dat aan de nieuwe omgevingsvergunning voorafgegaan is, is Karen Van der Sype karig met commentaar:  "Er zijn inderdaad veel hobbels geweest, maar het belangrijkste is dat er een nieuwe start is met de aanvraag van de omgevingsvergunning. En dat er 3 consortia in de running zijn om het project te mogen uitvoeren." De Lijn wil de offertes tegen maart 2022, daarna kunnen de werken van start gaan. De sanering van het terrein is intussen wel al begonnen. Volgend jaar volgt nog de sanering van het grondwater.  

Tegen 2026 hoopt De Lijn de nieuwe site in gebruik te kunnen nemen.

 

Meest gelezen