Radio 2

Jongeren zetten vaker piercings en tatoeages bij elkaar: “Charmant dat de tatoeage niet perfect is"

Meer en meer jongeren experimenteren met piercings en tatoeages. In plaats van naar een professionele tatoeëerder te gaan, vragen ze het aan vrienden. Zo'n stick-and-poke-tattoo wordt niet met een machine gezet, maar met de hand. Voor jongeren is dat persoonlijker en unieker, en vooral goedkoper. Professionals waarschuwen voor de risico's, onder meer voor ontstekingen en littekens. 

Steeds meer jongeren zijn bezig met hun expressie, en daar horen vaak ook tatoeages en piercings bij. Veel jongeren vinden die nog specialer, als een van hun vrienden die zet. Dat gebeurt zonder machine, met een naald in de hand, of vaak met behulp van een speciale tattoo-kit waar je DIY-tatoeages mee kan zetten. 

Zo liet ook de 20-jarige Axelle Smekens, een studente interieurarchitectuur uit Hasselt zich samen met haar beste vriendin tatoeëren door een van haar vrienden. “Mijn vriendin en ik wilden heel graag samen een tatoeage, maar voor zo’n kleine tatoeage wilden we niet echt veel geld uitgeven", vertelt ze op Radio 2 Limburg. "Daarom vroegen we aan Lars, een vriend van ons, of hij er een bij ons wilde zetten. Ik wist dat hij dat al eerder bij zichzelf en andere vrienden had gedaan. Ik ken hem ook van de tekenacademie, dus ik wist ook dat hij goed kon tekenen.”

Ik kan nu ook altijd terugdenken aan dat moment in de garage

Axelle Smekens, studente

De vriendinnen lieten een tatoeage van een bliksemschicht zetten door hun vriend. “Mijn vriendin was niet zo tevreden met het resultaat, omdat ze er meer van had verwacht. Maar ik vind het net charmant dat de tatoeage niet perfect is, omdat je weet dat het door een vriend is gezet. Ik vond het moment belangrijker dan het resultaat”, legt Axelle uit.  “Op een of andere manier zijn we verbonden met elkaar. Ik kan nu ook altijd terugdenken aan dat moment in de garage."

Shane (24) uit Maaseik liet zijn rug met de hand tatoeëren door een vriend van hem. Hij wil zo teruggaan naar de oude rituelen. “Ik heb een aantal traumatische ervaringen meegemaakt die ik moest verwerken. Om deze ervaringen te kunnen verwerken, heb ik een goede artistieke vriend van mij de kans gegeven om mijn volledige rug als canvas te gebruiken voor zijn kunst. Zo wil ik mijn levensverhalen omzetten in een kunstwerk. Het helpt mij om dingen een plaats te kunnen geven”, vertelt Shane. 

Bij een tatoeage die met de hand wordt gezet, voel je elk prikje. Het leert me pijn te accepteren en toe te laten

Shane

De pijn van een met de hand gezette tatoeage heeft volgens hem ook een diepere betekenis. “Als je een machinale tatoeage laat zetten, heb je het gevoel dat je huid een beetje openscheurt, terwijl je met een hand poke tattoo elk prikje voelt. Het leert me pijn te accepteren en toe te laten. Volgens Shane laten niet alle jongeren zomaar een tatoeage zetten met de hand of door hun vrienden. “Het is niet altijd omdat je jong bent en gewoon iets wilt, maar het is soms ook een manier van verwerken en iets plaatsen met een diepere betekenis.”  

Niet zonder risico

Tatoeëerder Rebecca Peers van Inkspiration in Tessenderlo, waarschuwt jongeren toch voor de gevaren. Het zetten van piercings en tatoeages is niet zonder risico, zegt ze. "Zo kunnen er littekens of infecties ontstaan. Als professionele tatoeëerder moet je al aan veel eisen voldoen om een goede sterilisatie en hygiëne te hebben. Bij stick-and-poke-tattoos, tatoeages die met de hand worden gezet, gaat het er niet altijd even hygiënisch aan toe”, legt Peers uit. “Als de persoon die de tatoeage zet in zijn of haar vinger prikt, en een aandoening heeft die door bloedtransfusie kan worden doorgegeven, dan loopt de persoon die de tatoeage laat zetten een hoog risico om dit over te krijgen. Er is dus veel infectiegevaar”, waarschuwt ze.

Een piercing laten zetten, lijkt onschuldiger, maar ook dan moet er volgens Rebecca Peers worden opgepast. “Het is heel belangrijk dat de naald die je gebruikt altijd goed gesteriliseerd wordt. Ook de dikte en de botheid van de naald zijn erg belangrijk. Als de naald bot is en je gaat daarmee door je vel prikken, kan je permanente schade toebrengen”, zegt ze. "Denk zeker twee keer na, het is permanent en je gezondheid hangt er voor een deel aan vast."

Alternatieven door corona

Tattoozaken zijn door de coronapandemie een hele tijd dicht geweest. Hierdoor werden veel afspraken uitgesteld, en groeiden de wachtlijsten aan. Peers begrijpt dat jongeren sneller hun piercing of tattoo willen laten zetten, en dat ze dus op zoek gaan naar alternatieven. 

Ook de prijs speelt voor veel jongeren een rol. Volgens Rebecca Peers zullen de prijzen in de toekomst nog stijgen. Op 1 januari 2022 komen er nieuwe regels voor tattoozaken. Vanaf begin volgend jaar mag er in tattoo-inkt geen isopropanol meer zitten. Enkele stoffen in de huidige inkt kunnen volgens de Europese Unie kankerverwekkend zijn. Er komt dus een verbod op verschillende kleurstoffen. De nieuwe inkt is volgens Peers moeilijker verkrijgbaar en ook duurder, waardoor het ook duurder zal worden om een tatoeage te laten zetten. 

Meest gelezen