Foto Mario Nap

Marco Borsato in het vizier van "Juice Channels", maar wat zijn dat eigenlijk? 

De Nederlandse zanger Marco Borsato wordt beschuldigd van seksueel misbruik van een jonge vrouw. Een aanklacht die vooral verspreid is door zogenoemde Juice Channels, onlineroddelkanalen die in Nederland aan een opmars bezig zijn. Borsato is lang niet de eerste bekende kop die in het vizier van Juice Channels komt.  

De tijd van grasduinen tussen glossy's en vergeelde roddelperiodieken bij de tandarts lijkt voor Nederlandse jongeren voorbij. Juice channels hebben de taak van de papieren roddeltijdschriften van deze wereld overgenomen. Met weinig interesse voor nuance en journalistieke integriteit smijten ze zich op de wildste verhalen. Dat daarbij ook forse reputatieschade wordt geleden en slachtoffers vallen, kan hen weinig schelen. Sterker, ze leven ervan.

Kam door liefdesleven

Het bekendste verhaal dat uit de juicekanalen naar boven is gespit, is waarschijnlijk dat van Marco Borsato. Volgens verschillende onlineroddelzenders heeft de Nederlandse zanger zich schuldig gemaakt aan seksueel grensoverschrijdend gedrag tegenover minderjarigen. Hij zou zich op een barbecue van talentenjacht "The voice" hebben misdragen tegenover twee voormalige kandidates.  

Dinsdag werd die bewering ook nog eens kracht bijgezet toen een 22-jarige vrouw zich meldde bij de zedenpolitie.  De advocaat van Borsato mocht dan wel laten weten dat zijn cliënt uitkijkt naar de uitkomst van het onderzoek, de Nederlander annuleerde alvast wel zijn tournee en resterende optredens. 

Ook andere bekende Nederlanders krijgen aandacht van de juice channels. Het liefdesleven van André Hazes Junior werd al van onder tot boven uitgespit. Elke kleine of grote uitspatting verschijnt vervolgens op Instagram, TikTok of YouTube.  Zelfs de mentale gezondheid van zijn ex werd grondig onder de loep genomen.

André Hazes Junior
© Diederd Esseldeurs / Het Nieuwshuis

Roddelpraat

Het fenomeen neemt vooral bij onze noorderburen een hoge vlucht. Juice, een hip woord voor "roddel", is wat Yvonne Coldeweijer groot maakte. Haar Instagrampagina lifeofyvonne heeft meer dan 260.000 volgers en op haar YouTubekanaal bereikt ze met De Popcornshow bijna 150.000 abonnees. In haar video's bezorgt ze haar kijkers bijna dagelijks een update over de meest recente nieuwtjes uit het celebritywereldje. Enkele jaren geleden maakte ze bijvoorbeeld furore toen ze aankondigde met welk vliegtuig André Hazes op de Amsterdamse luchthaven Schiphol zou landen, waarna die door paparazzi belaagd werd. 

Het nieuwste verhaal over Borsato en diens mogelijke misbruik ontstond trouwens bij Jan Roos en Dennis Schouten die sinds vorig jaar samen het YouTubekanaal Roddelpraat onderhouden. Het duo is niet onbekend in Nederland. Schouten was zelf jarenlang verslaggever en interviewer voor PowNed, een publieke omroep die bekend staat om zijn polemische en nogal aanvallende stijl. Roos is dan weer een oud-politicus en voormalig journalist voor nieuwswebsite GeenStijl. Ook hij heeft het imago van een provocateur. 

In een zelf opgenomen rapvideo die op hun YouTubekanaal vastgepind staat, vegen de twee de vloer aan met andere media. "De enige show die Hilversum nog bozer maakt. Dennis een baas en Hilversum cokeverslaafd", klinkt het op enkele stevige beats. Hilversum, een gemeente niet zo ver van Amsterdam, is de plaats van waaruit heel wat bekende Nederlandse omroepen uitzenden. Het is voor Nederlanders dan ook een synoniem  voor de "mainstream media". 

Guerrillaoorlog

Het toont aan hoe wankel de relatie is tussen gevestigde redacties en guerrillajournalisten die op Instagram, TikTok en YouTube vrijuit praten over wat ze allemaal horen waaien. Waar erkende persmedewerkers geruchten doorgaans checken, of dat toch horen te doen, en het deontologisch principe van hoor en wederhoor toepassen, tonen heel wat YouTubers zich geen fan van die richtlijnen. Roddelpraat beweert dat een moeder van een meisje bezwarende fragmenten in het dagboek van haar dochter heeft gelezen, en dat er een geluidsopname bestaat waarin Borsato de feiten bekent. 

De Nederlandse misdaadverslaggever John van de Heuvel liet alvast weten zich in het gerucht vast te bijten. Hij roept mogelijke slachtoffers van de zanger ook op om zich te melden. 

Bekijk hier de tussenkomst van Jan Roos in "Laat":

Videospeler inladen...

Wij hebben het niet zomaar naar buiten gebracht als een roddel

De zaak zal in Nederland hoe dan ook de lakmoesproef voor deze nieuwe digitale roddelkanalen zijn. Blijkt het gerucht te kloppen, dan zal dat een flinke opsteker voor - en een opgestoken middelvinger naar - de reguliere media zijn. Die hebben nu al het gevoel te moeten achtervolgen in een verhaal dat het hunne niet is. Omdat het gerucht over Borsato dankzij Roddelpraat zo sterk de ronde begon te doen, moesten kranten als Het Parool of De Volkskrant er uiteindelijk ook wel over berichten, al was dat met grote voorzichtigheid. 

De legitimiteit van kleinere kanalen schiet op die manier wel het zenit in. Dat kan hen op termijn ook geen windeieren leggen. Roddelpraat moet het financieel nu voornamelijk hebben van donateurs en merchandising. Schouten en Roos lieten eerder al weten dat de klassieke krantenadverteerders niets van hen moeten weten. Coldeweijer promoot dan weer haar eigen horloge- en sieradenlijn, en heeft nog een apart juicekanaal waar enkel betalende leden via een abonnement naar kunnen kijken.  

Ciao Borsato?

De dupe van al die geruchten zijn voorlopig de BN'ers om wie de verhalen draaien. Zoals gezegd moest Borsato zijn tournee alvast stopzetten en ook zijn ambassadeurschap voor de ngo War Child gaf hij op. De zanger is ook al even niet meer in het openbaar gezien. Volgens zelfverklaard "roddelkoning" Farja Farvardin zegt hij Nederland vaarwel en staat een migratie naar Italië, het thuisland van zijn vader, op til.  Borsato liet bij monde van zijn advocaat al weten een onderzoek te willen instellen naar de bron van alle geruchten. 

Meest gelezen