Minister Peeters belooft extra bussen en taxi's voor leerlingen in  buitengewoon onderwijs: "Nu 4 uur per dag op de bus"

Tijdens een bezoek aan De Dageraad in Kortessem belooft Vlaams minister van Mobiliteit Lydia Peeters (Open VLD) om komaf te maken met de urenlange busritten voor leerlingen in het buitengewoon onderwijs. "Sommige leerlingen zitten 4 uur per dag op de bus", zegt directeur Carine Driessens.

"We hebben leerlingen die vanmorgen om 6:30 uur op de bus gestapt zijn", vertelt directeur Carine Driessens van De Dageraad. "Om 8:45 uur zijn ze hier aangekomen, om naar de les te gaan. Ze volgen dan 200 minuten les. en nu stappen ze hier vanmiddag weer de bus op, voor opnieuw een rit van zo'n 2 uur." Op een woensdag zitten die leerlingen dus langer op de bus dan dat ze op school zijn. Zo kan het niet verder, vindt de school. "Heel wat kinderen moeten medicatie nemen, maar op een bepaald moment is die uitgewerkt en dan worden die kinderen heel moeilijk. En dan moet de begeleider in de bus het zien aan te pakken.

Ik moet 's morgens om 5 uur opstaan, om op tijd te zijn

Leerling De Dageraad

De lange dagen wegen op de leerlingen. "Ik moet 's morgens om 5:00 uur opstaan om op tijd te zijn", vertelt een van de kinderen. "Op de bus ben ik dan nog heel moe, maar op school gaat het. Ik moet wel elke dag om 21:00 uur gaan slapen." 

Luister hier naar het volledige interview met de directeur, een leerling en minister Peeters:

"Er moet zeker dringend iets veranderen", zegt Vlaams minister van Mobiliteit Lydia Peeters (Open VLD). "In het begin van het schooljaar hebben we hiervoor al 1,8 miljoen euro vrijgemaakt, om de hoogste nood te lenigen.  We hebben ook enkele werkgroepen bijeen geroepen. En nu hebben we een ontwerp van een plan van aanpak klaar. We gaan nu bestekken vragen voor extra bussen, taxi's en Minder Mobiele Centrales. Er moet heel snel een oplossing komen." 

De Dageraad heeft alvast een verlanglijst. "We hebben 2 extra bussen nodig, een paar mini-busjes en 7 taxi's", vertelt de directeur. "Zo kunnen we maatwerk leveren en zou geen enkele kleuter voor 7:30 uur de bus op moeten stappen."

Meest gelezen