Mysterie van paarse hofgracht in park van Schoten opgelost: "Onschadelijke purperbacteriën"

Sinds maandag hield een mysterie heel Schoten bezig. Wat veroorzaakte de paarse waterkleur in de hofgracht in het park? De milieudienst stond voor een raadsel. Een team van onderzoekers van de Universiteit van Antwerpen bevestigt nu dat het om ongevaarlijke, natuurlijke purperbacteriën gaat. Het is dus niet de gevaarlijke alg "Bourgondisch bloed". 

Het team van de Universiteit van Antwerpen bevestigde het vermoeden dat het niet om "Bourgondisch bloed" gaat.  "Een van onze medewerkers las in de krant over het paarse water", vertelt professor Siegfried Vlaeminck aan Radio 2 Antwerpen . "We hebben vervolgens een staal genomen en onderzocht in ons laboratorium. Uit verschillende testen bleek dat het hier gaat om purper-zwavelbacterie." 

"Dat is goed nieuws", gaat de professor verder. "Die klasse van bacteriën is immers onschadelijk. Onze testen sluiten uit dat het hier gaat om de blauwalg "Bourgondisch bloed", die wel gelinkt is aan de productie van giftige stoffen. Dat verlaagt het risico voor mensen en dieren die ermee in contact komen."

Zeer zeldzaam fenomeen

Hoewel de bacteriën bijna overal voorkomen, benadrukt Vlaeminck dat zo'n paarse kleur zeer uitzonderlijk is: "De omstandigheden moeten wel heel gunstig zijn om zo'n echte bloei en verkleuring te krijgen. De groei valt te verklaren door een zuurstoftekort en een ophoping van zwavel in het water.  Dat gebeurt bijvoorbeeld als er heel veel bladeren van de bomen in het water vallen. Door iets warmere temperaturen gaan die bladeren sneller afbreken. Daardoor neemt het zwavelgehalte toe in het water." 

De bacterie op zich houdt geen risico in. De ophoping van zwavel is niet ongezond maar ook niet gezond. Mensen kunnen er dus best niet in gaan zwemmen.

Professor Siegfried Vlaeminck

Naast zwavel hebben de purperbacteriën zonlicht nodig om te groeien. Vlaeminck denkt dat het zonlicht  van vorig weekend de bacterie een boost heeft gegeven. Hij verzekert dat de kleur ook vanzelf weggaat: "Normaal lost het zichzelf op natuurlijke wijze op. Als er terug voldoende zuurstof in het water zit, neemt het zwavelgehalte af en sterven de bacteriën af. Ik vermoed dat de kleur over een week weg zal zijn. Dat zwavelgehalte is op zich niet ongezond, maar uit voorzorg is het misschien beter om er nu niet in te gaan zwemmen." 

Meest gelezen