NVE

Verschillende steden voorzien noodopvang voor kinderen tijdens extra week vakantie

Verschillende steden in de provincie voorzien noodopvang voor schoolkinderen tijdens de extra week kerstvakantie. Want voor de leerlingen uit het basisonderwijs begint de vakantie vrijdagavond al, een week vroeger dan normaal om het aantal coronabesmettingen te beperken.

De extra week vakantie bezorgt veel ouders op dit moment kopzorgen. Want waar moeten de kinderen naartoe als zij volgende week moeten werken?

Oostende

In Oostende komt er opvang op 8 locaties voor de kinderen van ouders die echt geen oplossing vinden. Schepen van Onderwijs Natacha Waldmann (Groen) vindt het belangrijk dat de contacten zoveel mogelijk beperkt worden, maar wil wel de mensen helpen die een essentieel beroep hebben. 

“We hebben in Oostende natuurlijk heel wat mensen die in onze ziekenhuizen en in de zorg werken, of veiligheidsberoepen zoals de politie en de brandweer. Ook die mensen hebben kinderen en om die mensen hun werk te kunnen laten doen, is het heel belangrijk dat we die noodopvang kunnen voorzien. Stel dat er nog plaats is dan kunnen andere beroepen aansluiten, maar het is wel de bedoeling dat er een tewerkstellingsattest of ergens een noodzaak kan worden aangetoond."

Er zal noodopvang zijn van 20 tot en met 23 december. Op vrijdag, 24 december niet. Meer informatie daarover kan je vinden op de site van de stad Oostende.

Roeselare

Ook in Roeselare zal er noodopvang zijn. "We voorzien plaats voor een 300-tal leerlingen", zegt Schepen van Onderwijs Nathalie Muylle (CD&V). Wij als stad doen de overkoepelende coördinatie voor de 3 schoolnetten."
Er zal zowel tijdens als voor en na de schooluren opvang zijn. "De opvang tijdens de schooluren is gratis. De voor- en naschoolse opvang blijft betalend zoals anders." De opvang zal georganiseerd worden op de scholen zelf met het eigen schoolpersoneel.

Ieper

Volgende week kunnen kinderen van zorgverleners en uit kwetsbare gezinnen terecht in de noodopvang. "Wij als stad werken samen met de scholen", zegt Schepen van Onderwijs Eva Ryde (N-VA). Net zoals in Roeselare zal de opvang tijdens de schooluren gratis zijn. "De voor-en naschoolse opvang is wel betalend."

Brugge

In Brugge kunnen alle leerlingen van het stedelijke onderwijsnet terecht in de noodopvang, laat Jasper Pillen (Open VLD), bevoegd voor het stedelijk onderwijs, weten. Daar wordt gewerkt met vrijwilligers, eigen schoolpersoneel en er is een samenwerking met een buitenschoolse kinderopvang.

Ook in de andere basisscholen in Brugge is er noodopvang, zegt Pablo Annys (Vooruit), bevoegd voor het flankerend onderwijs. "Bijna alle basisscholen, op twee na, organiseren dat zelf. Voor die twee andere proberen we een oplossing te vinden met een externe partner die instaat voor buitenschoolse opvang. Enkel de kinderen van mensen met een essentieel beroep kunnen terecht in de scholen. Maar de opvang is wel gratis."

Meest gelezen