Cedric Verhelst

Oude glasramen Abdij van Park in Heverlee worden gerestaureerd

De stad Leuven en de Vlaamse overheid gaan samenwerken om de oude glasramen uit de Abdij van Park in Heverlee te restaureren. De 41 glas-in-loodpanelen beelden het leven uit van Sint-Norbertus en worden gezamenlijk gerestaureerd.

De 41 glasramen zijn gemaakt in de 17de eeuw. Heel wat van die glasramen zijn verkocht en raakten verspreid over de hele wereld. Maar de abdij, de stad en de Vlaamse gemeenschap hebben hier en daar door de jaren heen toch een glasraam kunnen terugkopen. En nu zullen die gezamenlijk  gerestaureerd worden.

Vlaamse topstukken

“De glasramen van Abdij van Park zijn Vlaamse topstukken”, zegt  schepen van Onroerend Erfgoed Dirk Vansina (CD&V). “Ze zijn van de hand van de meester Jan de Caumont die ze in de 17e eeuw op bestelling van de norbertijnen speciaal voor de Abdij van Park gemaakt heeft. De glasramen beelden het leven uit van Sint-Norbertus, zijn geboorte, zijn bekering en zijn dood. Ze zullen terug op de authentieke plaatsen in de pandgang van de abdij gehangen worden.” 

Leuven was een belangrijk glasproductiecentrum. Jan de Caumont, de officiële glasschilder van Leuven, werkte van daaruit aan opdrachten uit het hele hertogdom Brabant. 

Meest gelezen