Schip uit Singapore ligt al een week aan de ketting na klacht over werk- en leefomstandigheden

Het bulkschip "Siloso" moet sinds vorige week donderdag aan de ketting blijven liggen in de haven van Antwerpen. Dat besliste de federale overheidsdienst Mobiliteit en Vervoer na een inspectie. De inspecteurs ontdekten er 29 inbreuken. De inspectie kwam er na een klacht over de werk- en leefomstandigheden op het schip. 

Vorige week kreeg de FOD Mobiliteit een klacht binnen over de werk- en leefomstandigheden op de "Siloso", een bulkcarrier uit Singapore die grondstoffen vervoert.  De bemanning leed vooral onder het gebrek aan airconditioning.

Bemanningsleden zitten soms 10 of 11 maanden op zo'n schip. Dat moeten de werkomstandigheden in orde zijn 

Thomas De Spiegelaere, FOD Mobiliteit

"Op zo'n schip kan het heel warm worden.  Als de airco dan niet werkt, is het niet houdbaar", zegt Thomas De Spiegelaere van de FOD Mobiliteit. "Op zo'n zaken controleren we erg streng.  Bemanningsleden zijn lang weg van huis, ze werken soms 10 of 11 maanden op zo'n schip. Dan moet er toch voor gezorgd kunnen worden dat die werkomstandigheden goed georganiseerd zijn." 

Daarnaast waren er ook andere problemen, zoals corrosie. Ook de noodsystemen konden niet gedemonstreerd worden. "Alles moet nu hersteld worden zodat een veilige vaart kan verzekerd worden", stelt De Spiegelaere. 

Stevig prijskaartje

De FOD Mobiliteit wacht nu op een seintje van de reder of de eigenaar dat de nodige reparaties zijn uitgevoerd. "Vaak gaan eigenaars snel aan de slag met die herstellingen. Een schip aan de ketting brengt immers een serieus kostenplaatje met zich mee. Onze diensten moeten dan een herinspectie uitvoeren om te bevestigen dat alles in orde en veilig is."

Meest gelezen