© Angelo Cozzi - creative.belgaimage.be

Nieuw beeld opgedoken van Songfestival 1964, editie waarvan geen opname is bewaard of misschien zelfs is gemaakt

Op het onlineforum Reddit is nieuw beeld opgedoken van het Eurovisiesongfestival van 1964 in Kopenhagen. Dat is vrij uniek omdat van die editie geen integrale opname is bewaard of zelfs mogelijk nooit is gemaakt. De korte clip toont onder meer winnares Gigliola Cinquetti die voor Italië de allereerste zege op de liedjeswedstrijd boekte.

Een korte clip van zowat 3 minuten in zwart-witbeeld van een glunderende Gigliola Cinquetti die door gastvrouw Lotte Wæver tot winnaar van de avond wordt uitgeroepen en haar liedje "Non ho l'età" nogmaals mag brengen: dat is te zien in een nieuwe video van het Songfestival van 1964 die op het onlineforum Reddit is opgedoken. Ook de medaille voor de winnaar en het publiek komen even in beeld.

BEKIJK - De nieuwe clip die op Reddit is opgedoken:

Naar hedendaagse normen klinkt het allicht ongelooflijk, maar van die editie van de liedjeswedstrijd die in Kopenhagen plaatsvond, is geen integrale beeldopname bewaard gebleven. Hoe dat komt, is niet helemaal duidelijk. De gangbare uitleg is dat een brand in de jaren 70 de integrale opname heeft vernietigd. Andere bronnen stellen dan weer dat de show nooit integraal is opgenomen omdat geen tape in de studio aanwezig was.

Een ander gerucht dat in een televisiearchief in Frankrijk alsnog een integrale beeldopname zou liggen, is nooit bevestigd en is later zelfs tegengesproken. In de archieven van de BBC zou dan weer ooit een leeg filmblik met het opschrift "Eurovision 1964" zijn gevonden, maar van een mogelijke opname zelf was klaarblijkelijk geen spoor.

BEKIJK - Een reconstructie van het optreden van Gigliola Cinquetti op basis van geluidsopnames, beeldfragmenten en foto's:

Finland

De nieuwe clip die nu opduikt, is volgens de gebruiker die hem op Reddit heeft gepost het resultaat van een intensieve zoektocht langs verschillende beeldarchieven van openbare omroepen in Europa. Het was volgens hem de omroep Yle in Finland die de beelden in zijn archief vond en aan hem heeft verkocht.

Een integrale geluidsopname van het Songfestival van 1964 is wel bewaard en is onder meer op YouTube te beluisteren. Daar zijn doorheen de jaren ook verschillende beeldreconstructies van die avond verschenen. Die zijn gemaakt van onder meer andere losse beeldfragmenten, opnames van deelnemende artiesten in andere wedstrijden en foto's.

BELUISTER - De integrale geluidsopname van het Songfestival van 1964:

De week na de editie van 1964 toonde het magazine "Echo" van de BRT beelden van de repetities en momenten achter de schermen uit Kopenhagen. Ze tonen een interview met Cinquetti en ook hoe aan het puntenbord wordt geschaafd.

BEKIJK - Archiefbeelden van repetities van het Songfestival 1964 uit het BRT-magazine "Echo":

Videospeler inladen...

Måneskin

De overwinning van Cinquetti in 1964 was de eerste ooit voor Italië op het Songfestival. Het land zou het later nog twee keer winnen: in 1990 met Toto Cutugno en "Insieme: 1992" en dit jaar met Måneskin en "Zitti e buoni". 

Met haar 16 jaar was Cinquetti ook de jongste winnaar ooit, een titel die ze behield tot de deelname van Sandra Kim met "J'aime la vie" voor ons land in 1986. In 1974 nam Cinquetti nog eens deel aan het Songfestival met "Si", toen goed voor een tweede plek. In 1991 presenteerde ze de liedjeswedstrijd toen die in Italië plaatsvond.

Kopenhagen was in 1964 de gaststad van het Songfestival na de overwinning van Grethe en Jørgen Ingmann met "Dansevise" voor Denemarken een jaar eerder. Het was de eerste editie waaraan Portugal deelnam. Zweden paste dan weer na een gedeelde laatste plaats met nul punten in 1963.

Meest gelezen