Vliegend personeel Brussels Airlines gaat maandag staken, vakbond: "Verwachten enorme verstoring van vliegschema"

De vakbonden bij luchtvaartmaatschappij Brussels Airlines plannen komende maandag een 24 urenstaking. Bij de start dus van de vervroegde kerstvakantie, een drukke periode voor de maatschappij. De bonden gaan ervan uit dat het vliegschema door de actie grondig verstoord zal worden. De directie reageert verbaasd op de aankondiging en veroordeelt de vakbondsactie.

Het gaat om een gezamenlijke oproep van de drie vakbonden. De staking start maandag om 5 uur 's ochtends en gaat uit van het vliegend personeel, dat zijn de piloten en cabinepersoneel. "Maar natuurlijk kan het zijn dat mensen van andere afdelingen onze staking volgen", zegt BBTK-secretaris Olivier Van Camp.

Volgens de vakbondsman is de actiebereidheid groot bij het personeel en zal er een "enorme" verstoring zijn van het vliegschema. Hoeveel vluchten er wel of niet zullen plaatsvinden, is nog onduidelijk op dit moment. 

Waarom willen de vakbonden staken?

Aanleiding voor de actie is volgens de bonden het uitblijven van structurele oplossingen om de hoge werkdruk aan te pakken, waar eerder al actie voor gevoerd werd. Het ging toen om kleinere, vooral symbolische acties, om reizigers te ontzien. 

Volgens Van Camp is de onvrede bij het personeel intussen zo groot geworden dat spontane acties dreigden. Daarop werd beslist om de 24 urenstaking te organiseren. "Zo kan Brussels Airlines de nodige maatregelen treffen en kunnen reizigers voor maandag een andere vlucht zoeken", zegt Van Camp. "We willen de reizigers niet treffen. De verantwoordelijkheid ligt bij de directie. Ook willen we signaal geven aan de moedermaatschapij in Duitsland."

Van Camp benadrukt wel dat de vakbonden zich niet willen verschuilen achter het feit dat spontane acties dreigden. "De directie heeft met haar attitude geoogst wat ze gezaaid heeft." De BBTK-secretaris voegt er nog aan toe dat er naast de werkdruk ook ongenoegen leeft over het huidige systeem van vergoedingen, dat tot grote verschillen in lonen zou leiden, en een gevoel van gebrek aan respect. Zo was de lancering van een nieuw logo in de huidige omstandigheden "een beetje ongepast", aldus Van Camp.

"Verbaasd door deze aankondiging"

Bij de directie van Brussels Airlines wordt "verbaasd" gereageerd op de aankondiging. "We zoeken uit wat de precieze impact zal zijn en zullen onze klanten tijdig op de hoogte brengen", zegt woordvoerder Kim Daenen. "Onze prioriteit ligt bij de reizigers."

Brussels Airlines veroordeelt de staking en benadrukt dat de sector door een hele moeilijke periode gaat. Volgens Daenen ging het sociaal overleg net in de goeie richting. De voorbije weken waren er verschillende ontmoetingen tussen de vakbonden, de directie en een bemiddelaar van het ministerie van Werk.

Meest gelezen