stadsarchief Tongeren

Stukje stadsmuur uit de middeleeuwen ontdekt in Tongeren bij de sloop van oude garages

Bij de sloop van enkele oude garages in Tongeren is een klein stukje van de oude stadsmuur uit de 13e eeuw ontdekt. Dat bevestigt het archief van de stad. De bouwheer die op die plek een nieuwbouw plaatst, wil de restanten bewaren.

"Erfgoed zit soms in een klein hoekje", staat te lezen op de blog van het stadsarchief. "En soms is dat een autogarage." Vorige week zijn namelijk enkele oude garages in de Luikerstraat afgebroken, vlak bij de hoek met de Albertwal en dichtbij de Velinxtoren. Daar komt een nieuwbouw. Een buurtbewoner dacht tijdens de sloop een stukje van de middeleeuwse stadsmuur gezien te hebben en verwittigde de stadsarcheoloog. En zijn vermoeden bleek te kloppen. 

Silex en zandsteen

Tussen de snelbouwblokken van de achterwand zit nog een stuk muur met verschillende steensoorten zoals silex en zandsteen. "En het stuk muur ligt precies op de noordelijke perceelgrens, die overeenkomt met het tracé van de stadsmuur uit de 13e eeuw."

Bij de inspectie van een tweede garage kwam opnieuw een stuk middeleeuwse muur te voorschijn. Het is nu afwachten of een derde garage ook nog zo'n verrassing in petto heeft. 

(lees verder onder de foto)

Foto: stadsarchief Tongeren

Muur behouden

De bouwheer is van plan om de muur te behouden, zegt stadsarcheoloog Dirk Pauwels: "Hij vindt het zelf belangrijk genoeg voor Tongeren om het zo goed mogelijk te behouden. Dus hij zal zijn bouwplannen zo maken dat de muur niet geraakt wordt door nieuwbouw. Dat is al een prachtige eerste stap in het behoud ervan. Als de muurstukken dan ook nog eens beschermd kunnen worden, dan is dat de top."

Dat is dan weer een beslissing voor het Agentschap Onroerend Erfgoed, en het agentschap moet nog beslissen of het stuk oude stadsmuur mee beschermd wordt.  

Meest gelezen