Minister Van Peteghem na "Pano" over voetbalschandaal: "Er loopt onderzoek naar 18 profclubs voor belastingfraude" 

Er loopt bij de bijzondere belastinginspectie een onderzoek naar 18 professionele voetbalclubs. Dat zegt vicepremier Vincent Van Peteghem (CD&V) die bevoegd is voor fraudebestrijding, na de "Pano"-reportage van gisteren. Daarin getuigde ex-voetbalmakelaar Dejan Veljkovic voor het eerst openlijk over fraude bij clubs, bestuurders, trainers en scheidsrechters. 

De uitspraken van Veljkovic in de "Pano"-reportage noemt Van Peteghem "wraakroepend". Veljkovic vertelde zijn versie van de feiten in de reportage, maar sprak van heel concrete bedragen die werden uitbetaald aan bekende namen als Georges Leekens, Peter Maes, Ivan Leko en Herman Van Holsbeeck. Zij ontkennen alle betrokkenheid.  

18 profclubs

"Het is natuurlijk vooral een klap voor voetbalfans, maar ook voor iedereen die een eerlijke bijdrage betaalt", zegt Van Peteghem. "De bijzondere belastinginspectie is een belangrijke partner in het onderzoek naar "Operatie Zero" (het grote fraudeschandaal in het Belgische voetbal, red.). Zo loopt er momenteel tegen 18 profclubs een fiscaal onderzoek. Maar meer kan ik daarover niet zeggen." 

Er loopt momenteel tegen 18 profclubs een fiscaal onderzoek

Vincent Van Peteghem, vicepremier voor CD&V

Ook Vlaams minister van Sport Ben Weyts (N-VA) spreekt van een "kaakslag voor honderdduizenden Vlaamse vrijwilligers en jonge sporters, van wie het werk door deze veelverdieners wordt besmeurd". Weyts is vooral geschokt door de betrokkenheid van de Voetbalbond in de getuigenis van Veljkovic en vraagt om een "gewetensonderzoek". 

De vraag is natuurlijk hoe zwart geld - soms uitbetaald in een broodzak of in de vorm van cadeaus als horloges - te controleren is. Moeten clubs en spelers dan wel de fiscale voordelen krijgen die ze nu genieten? Vanaf januari zullen profspelers 15 procent socialezekerheidsbijdrage betalen op al het brutoloon boven 2474 euro. Dat is al meer dan vandaag, maar "gewone mensen" betalen wel 38 procent. Bovendien mogen clubs vanaf januari nog steeds 75 procent van de bedrijfsvoorheffing bij zich houden. 

Belastingvoordeel

"We hebben daar richting januari nu een eerste stap gezet", zegt Van Peteghem, "maar er ligt nu nog een hervorming op tafel om het geld dat ze krijgen van de overheid aan doelen te spenderen die wíj vooropstellen." Concreet wil Van Peteghem meer geld naar jeugd zien gaan. 

Van de belastingvoordelen die clubs krijgen, gaat nu een groot deel naar hoge lonen van topspelers. De bedoeling is dat dit belastingvoordeel vooral wordt ingezet voor jeugd en infrastructuur

Vincent Van Peteghem, vicepremier voor CD&V

"Van de belastingvoordelen die clubs krijgen, gaat nu een groot deel naar hoge lonen van topspelers. De bedoeling is dat dit belastingvoordeel vooral wordt ingezet voor jeugd en infrastructuur. Dat lijkt me een eerlijk en logisch uitgangpunt", zegt de vicepremier. Dat voorstel zal tegen de begrotingscontrole in maart op de regeringstafel komen.

Commissies voor makelaars

De hervorming die Van Peteghem tegen januari samen met Frank Vandenbroucke (Vooruit) doorvoert, beperkt ook de aftrekbaarheid van makelaarscommissies voor clubs. Die commissies zullen clubs maar kunnen aftrekken van de belastingen zolang ze niet meer bedragen dan 3 procent van het bruto spelersloon dat de makelaar mee wist te onderhandelen. Daarop komt kritiek omdat die beperking makkelijk omzeild kan worden door spelers hun makelaarscommissie te laten uitbetalen. 

Van Peteghem erkent het probleem. "Uit studies blijkt dat wanneer spelers hun makelaar betalen, de makelaarscommissies ook dalen. Maar we gaan natuurlijk moeten kijken hoe makelaars handelen op het terrein. Als er nieuwe excessen zijn, gaan we die uiteraard snel de kop indrukken."  

Bekijk hier de volledige uitzending van "Pano" over voetbalmakelaar en spijtopant Veljkovic:

Videospeler inladen...

Meest gelezen