Minister Somers (Open VLD) doet oproep aan gemeenten: "Wacht met afsluiten van contracten voor trajectcontroles"

Gemeenten wachten beter nog even voor ze contracten afsluiten met privébedrijven om trajectcontroles uit te voeren langs hun wegen. Die opvallende oproep doet Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Bart Somers (Open VLD) aan de Vlaamse gemeenten. Een recent decreet creëert namelijk de mogelijkheid om voor trajectcontroles samen te werken met bedrijven. Bonheiden is de eerste Vlaamse gemeente die er onlangs mee uitpakte.

Toen het gemeentebestuur van Bonheiden onlangs aankondigde dat het veel nieuwe trajectcontroles zou plaatsen, maakte dat veel kritiek los. Niet meteen omwille van de controles an sich, maar wel omdat de gemeente hiervoor wil samenwerken met privébedrijven. Die zouden de locatie van de controles bepalen. Bovendien zouden bepaalde verkeersremmende maatregelen verdwijnen. De oppositie diende een klacht in.

Een recent decreet geeft lokale besturen namelijk de mogelijkheid om zelf GAS-boetes te innen voor kleine verkeersovertredingen. Onder bepaalde voorwaarden mogen ze met een privépartner samenwerken voor de installatie van een trajectcontrole. Bij trajectcontroles wordt met camera’s gemeten hoe snel je tussen twee punten rijdt.

Oproep

Vorige week zei minister van Binnenlands Bestuur Bart Somers nog dat hij achter het principe bleef staan, dat lokale besturen zelf moeten kunnen beslissen, maar vanmiddag zei hij dat hij toch nog beter wil onderzoeken in hoeverre met dergelijke samenwerkingen de autonomie van de gemeente gegarandeerd kan blijven. 

Daarom deed hij een opmerkelijke oproep aan de lokale besturen om in afwachting van zijn onderzoek en naar aanleiding van de bekende casus te wachten met het afsluiten van zulke contracten.

Videospeler inladen...

Meest gelezen