Spaanse soldaten halen as van een dak van een huis op La Palma.
AFP or licensors

Na bijna 3 maanden lijkt vulkaanuitbarsting op La Palma afgelopen, de heropbouw kan beginnen

De inwoners van het eiland La Palma kunnen stilaan terug opgelucht ademhalen zonder daarbij as en giftige gassen binnen te krijgen: de vulkaanuitbarsting is mogelijk afgelopen. Na bijna drie maanden lijkt er een einde te komen aan de explosies, aardschokken en rivieren van gesmolten steen en lava. De heropbouw wordt wellicht een werk van lange adem.

Sinds maandagavond is het erg stil rond de Cumbre Viejavulkaan op het Canarische eiland. 36 uur zonder hevige activiteit zou volgens wetenschappers en vulkanologen wel eens kunnen betekenen dat de vulkaanuitbarsting is afgelopen. Het is niet uitgesloten dat de vulkaan opnieuw uitbarst, maar volgens experts is de kans relatief klein.

De vulkaan heeft ons al verrast de afgelopen weken

Geoloog Valentin Troll

"We kunnen niet 100 procent zeker zijn, want de vulkaan heeft ons al verrast de afgelopen weken", zegt geoloog Valentin Troll van de Zweedse universiteit van Uppsala aan het persagentschap AP. Troll doet geologisch onderzoek op het eiland. "Al denk ik inderdaad dat de vulkaanuitbarsting voorbij is."

36 uur zonder noemenswaardige incidenten lijkt al mooi, toch moet de vulkaan volgens de lokale autoriteiten 10 dagen lang zwijgen vooraleer de vulkaanuitbarsting formeel is afgelopen.

Op wat rook na, ligt de veelbesproken vulkaan er momenteel rustig bij:

AFP or licensors

Het was hoe dan ook de langste vulkaanuitbarsting op La Palma sinds het begin van de waarnemingen. Er vielen gelukkig geen slachtoffers bij de uitbarsting zelf. Al viel er volgens lokale media wel een slachtoffer bij opruimwerken achteraf. Enkele duizenden inwoners moesten wel hun huizen, boerderijen en plantages verlaten. 

Een groot stuk van het zuidwestelijke deel van het eiland is aanzienlijk beschadigd. Duizenden gebouwen raakten beschadigd of werden helemaal vernield door lavastromen. Veel mensen op het eiland leven van het toerisme en de landbouw. Twee sectoren die zwaar zijn getroffen door de vulkaanuitbarsting.

Lava en as heeft heel wat schade aangericht:

AFP or licensors

De 61-jarige Francisco Javier López verloor zijn huis en zijn bedrijf in de toeristische industrie door de vulkaanuitbarsting. Hij en zijn vrouw zitten nu zonder werk en hebben tijdelijk onderdak in een duur huurappartement.

"Het is een hele verbetering om overdag weer voor het eerst in bijna drie maanden de zon te kunnen zien en vast te kunnen slapen zonder aardschokken", legt López uit aan persagentschap AP. "Toch blijft de toekomst donker."

Spaanse soldaten maken de daken van de huizen asvrij:

AFP or licensors

Het is een hele verbetering om overdag weer voor het eerst in bijna drie maanden de zon te kunnen zien

Francisco Javier López, inwoner La Palma

López voelt zich in de steek gelaten door de autoriteiten. "De vulkaan heeft onze huizen vernield, en ons verleden en herinneringen meegenomen, maar het zijn de politici die ons de toekomst en hoop hebben ontnomen", zegt hij.  Een groot stuk van het eiland is afgesloten, terwijl de autoriteiten puin, as en lava ruimen. De heropbouw wordt wellicht een werk van lange adem.

Bekijk in deze video de schade op La Palma:

Videospeler inladen...

Meest gelezen