Radio 2

Yens (23) uit "Down the road" wil meedoen aan "The Voice": "Laten zien dat Downies dat ook kunnen"

Yens Ruymen (23) uit Sint-Truiden wil deelnemen aan de talentenjacht "The Voice van Vlaanderen". Dat zegt de jongeman met het syndroom van Down in een gesprek met Radio 2 Limburg. Twee jaar geleden maakte heel Vlaanderen met hem kennis toen hij samen met Dieter Coppens op pad trok in "Down the road".

"Het gaat goed met mij”, vertelt de 23-jarige Yens Ruymen uit Sint-Truiden. Twee jaar geleden nam hij deel aan het programma "Down the road". Daarin ging hij samen met Dieter Coppens en 5 andere jongvolwassenen met het syndroom van Down op reis naar Zuid-Afrika. 

In twee jaar tijd is er veel veranderd in het leven van Yens. Hij woont nu alleen met begeleiding op een appartement in Sint-Truiden en werkt bij De Wroeter, een zorgcentrum in Kortessem. 

Mensen met het syndroom van Down zijn leuke mensen om mee te leven

Yens Ruymen

Yens vindt het belangrijk om aan de buitenwereld te laten zien dat mensen met Down alles kunnen doen wat mensen zonder beperking kunnen. “Ik heb Down en ik kan perfect trouwen en samenwonen met iemand als ik dat wil. Ik wil dat iedereen dat weet en dat ook andere mensen met Down die stap durven zetten.”

(Lees verder onder de foto)

Yens zijn zelfvertrouwen heeft een enorme "boost" gekregen sinds zijn deelname aan Down the road. “Ik voel dat het mijn leven heeft veranderd. Het heeft mij laten zien dat ik ook zelfstandig dingen aankan en zonder problemen vrienden kan maken”, zegt Yens. “Ik voel ook dat ik populairder ben en sneller een gesprek durf aangaan. Mensen met het syndroom van Down zijn leuke mensen om mee te leven. Dat kon je goed zien in het programma. We hebben dan wel een mentale beperking, we kunnen alles wat andere mensen ook kunnen.”

The Voice van Vlaanderen

Het is dan ook Yens’ droom om mensen met het syndroom van Down te vertegenwoordigen voor het grotere publiek. “Hij gaat regelmatig praten in scholen om daar zijn verhaal te doen”, vertelt mama Chris Gallant. “Hij legt leerlingen uit hoe het is om Down te hebben en vertelt hen over zijn dromen. “Kinderen beseffen dan dat hij een gewone man is met een kleine beperking. Het  doet Yens echt deugd om anderen te doen inzien dat mensen met Down normaal zijn.”

Yens hoopt in de toekomst deel te nemen aan "The Voice van Vlaanderen", niet omdat hij zanger wil worden, maar wel omdat hij wil aantonen dat mensen met het syndroom van Down ook kunnen dromen. “Ik ben niet de beste zanger, maar ik wil mensen gewoon plezier laten beleven en de wereld laten zien dat mensen met Down ook kunnen optreden voor een groot publiek”, zegt Yens. “Ik hoop dat ik mensen met Down kan aanzetten om te blijven doorzetten. We mogen meer van onszelf laten zien en hoeven ons voor niemand weg te cijferen.”

Meest gelezen