GERT SWILLENS

Erfgoedcel Denderland opent transitdepot om tijdelijk erfgoedobjecten uit Denderstreek te bewaren en te behandelen

Erfgoedcel Denderland opent het "Transitdepot Denderland". Dat is een erfgoeddepot waar roerende erfgoedstukken uit de regio tijdelijk kunnen bewaard worden. De stukken kunnen er ook behandeld worden bij eventuele beschadigingen, geïnventariseerd en indien nodig verpakt. Daarna keren de objecten terug naar de collectiebeheerder.

Het Transitdepot Denderland is een transitdepot, wat wil zeggen dat er stukken tijdelijk kunnen bewaard worden, maar altijd weer terug moeten naar de eigenaar. Het is ook een conservatieatelier, dus objecten kunnen er behandeld en gereinigd worden. Ze worden er geïnventariseerd, gefotografeerd en verpakt op de juiste conservatieve wijze. En daar was toch nood aan in de regio, zegt schepen Karim Van Overmeire (N-VA) van Aalst: "Veel verenigingen komen mankracht en expertise te kort om hun collecties goed te beheren."

Veel verenigingen komen mankracht en expertise te kort om hun collecties goed te beheren
Schepen Karim Van Overmeire (N-VA)

"De collecties zijn hier 'in transit'", legt schepen Van Overmeire uit. "Alle verenigingen in de regio die met erfgoed bezig zijn, bieden we aan om hun collectie, of een deel ervan, tijdelijk naar hier over te brengen. Dan geven wij die voorwerpen een basisbehandeling, worden ze gefotografeerd en verpakt." De stukken gaan daarna terug naar de oorspronkelijke eigenaar in een betere staat: "Dat is een dienstverlening die wij hen graag willen aanbieden." 

GERT SWILLENS

Basisbehandeling

Ieder stuk krijgt een basisbehandeling, dat betekent schoonmaken zoals het moet volgens het materiaal waaruit het bestaat. "Textiel is anders dan metaal of hout." Met de hele werking wil het depot collectiebeheerders helpen om hun objecten beter te beheren: "Sommigen weten niet zo goed hoe ze een collectiebeheer moeten aanpakken", zegt de schepen. "Zo krijgt de eigenaar het op een goede manier van ons terug."

GERT SWILLENS

Tijdelijk

Het sleutelwoord in de hele organisatie van het depot is "tijdelijk". De objecten en collecties kunnen er enkel gedurende een bepaalde periode blijven, daarna moeten ze terug. Het depot werkt samen met vrijwilligers. "Zonder hen zou het niet lukken. Ze krijgen een basisopleiding om de objecten te kunnen behandelen."

Het transitdepot bevindt zich in een aantal ruimten in het stedelijk museum 't Gasthuys van Aalst. Er is een speciale stockageruimte en een fotografieruimte. Het Transitdepot Denderland wordt mee georganiseerd door de Erfgoedcel Denderland en krijgt de steun van de Vlaamse Gemeenschap en de gemeenten Aalst, Denderleeuw, Erpe-Mere, Haaltert, Lede en Ninove.

Meest gelezen