Het gezang van de geschubde lelhoningeter, een kritisch bedreigde vogelsoort uit het zuidoosten van Australië, is te horen op het album.
AP2008

Album met geluiden van (zeldzame) vogels aan de top in Australische hitlijsten

Een album waarop enkel en alleen maar het gefluit en gekrijs van bedreigde vogels te horen is. Je zou het niet meteen verwachten in de hitlijsten, maar het is niet onmogelijk. "Songs of disappearance" is deze week binnengekomen in de Australische albumhitlijst, en staat al meteen op de vijfde plaats. Het resultaat van een ludieke campagne, maar er hangt ook een échte boodschap aan vast.

"Songs of disappearance" kwam op 3 december uit. Je kan luisteren naar de vogelgeluiden van 53 van de meest bedreigde vogelsoorten in Australië. Ze zijn opgenomen door David Stewart, die zich al meer dan 30 jaar bezighoudt met het registreren van geluiden van Australische diersoorten, geluiden die je maar zelden hoort. Voor een enkel twietje van een vogel moest hij soms uren in de Australische bush kamperen.

Het album is een project van natuurvereniging Birdlife Australia. Toen het eerder deze maand verscheen, startte de organisatie een campagne op sociale media om het in de Australische hitlijsten te krijgen. En die heeft wonderwel gewerkt. In tien dagen zijn al meer dan 3.000 exemplaren van het album verkocht. "Songs of disappearance" kwam begin deze week binnen op de 5e plaats in de ARIA Top 50 Album Chart.

"Hartverwarmend"

Het is de eerste keer dat een album van die aard in de hitlijsten belandt. De vogels moeten alleen de zoetgevooisde stemmen van Adele, Ed Sheeran, Paul Kelly en Taylor Swift laten voorgaan. Grote kleppers als Abba en The Weeknd geven ze het nakijken, om nog te zwijgen van kersttoppers als Michael Bublé en Mariah Carey.

"Het is een heel speciaal album, met enkele zeldzame opnames van vogels die mogelijk zullen verdwijnen als we niks doen om hen te beschermen", zegt Paul Sullivan, directeur van Birdlife Australia, aan The Music Network. "Deze campagne is dan wel ludiek, maar er zit ook een serieuze kant aan wat we doen. Het is hartverwarmend om te zien hoe vogelliefhebbers tonen aan regeringen en ondernemingen dat Australiërs om deze belangrijke dieren geven."

"Vogels zijn de echte artiesten"

De Charles Darwin University publiceerde begin deze maand nog een grootschalige studie in opdracht van Birdlife Australia. Daaruit blijkt dat momenteel een op de zes vogels in Australië bedreigd is. Dat betekent: 216 van de 1.299 soorten. Aan de studie werkten meer dan 300 vogelexperten mee.

De verandering van het klimaat brengt soorten dichter bij uitsterven, was een van de conclusies. De enorme bosbranden van 2019 en 2020 verwoestten hun leefomgeving. Birdlife Australia schat dat het aantal bedreigde vogelsoorten gestegen is met maar liefst 25 procent.

"Vogels zijn de orginele artiesten", zegt professor Stephen Garnett aan ABC News. Hij is de hoofdauteur van het onderzoek en werkte ook mee aan het album. "Ze zijn al miljoenen jaren aan het zingen. En nu zijn ze aan het verdwijnen, en er zijn er heel wat die we niet meer bij ons gaan hebben als we niks doen."

Beluister hier een fragment uit "Songs of disappearance":

Meest gelezen