© Artenova

Kunstenaars en ondernemers werkplaats Artenova in Mechelen dringend op zoek naar nieuwe locatie 

Samen met de stad Mechelen is Artenova, een plek waar artiesten en beginnende ondernemers kunnen werken, dringend op zoek naar een locatie. Eerst zat Artenova in de gelijknamige oude meubelzaak aan het station. Daarna verhuisden ze naar de voormalige bibliotheek, maar daar moesten ze eind vorig maand ook weg. Nieuwe pistes leverden voorlopig niets op. 

Beginnende kunstenaars en creatieve ondernemers krijgen bij Artenova de ruimte om zich te ontwikkelen, zonder dat ze zwaar moeten investeren in gebouwen. Daarbij was het van bij de oorsprong de bedoeling om te werken met tijdelijke locaties, om leegstand in de stad te voorkomen, en om initiatieven zoals dat van Artenova een plek te bieden.

In 2019 verhuisde Artenova van de gelijknamige meubelzaak aan het station - die intussen gesloopt werd- naar de voormalige bibliotheek in de Moensstraat. Ook daar moest het collectief weg, omdat de stad de bibliotheek zou verkopen aan een projectontwikkelaar. "Daar hebben ze nu ook ongeveer twee jaar gezeten, en dat gebouw wordt nu ook verkocht", zegt schepen van cultuur Björn Siffer (Groen). "Dat betekent dat we nu zouden moeten doorschuiven naar een andere locatie, als die locatie voorradig is." 

Er werden verschillende pistes bekeken, onder meer aan het Keerdok en het Speelgoedmuseum, maar die bleken toch niet geschikt. En er is op dit moment geen enkel vooruitzicht. De leden verliezen een onderdak, en de activiteiten werden tijdelijk opgeschort.  Samen met de stad Mechelen zoekt Artenova zo snel mogelijk een nieuwe tijdelijke locatie, maar evengoed een permanente plek. 

Op straat

Intussen zegt oppositiepartij PVDA dat de stad het veel te ver heeft laten komen. "Begin 2019 heb ik op de gemeenteraad gepleit om het bibliotheekgebouw niet te verkopen en Artenova daar een permanente stek te geven”, zegt PVDA-gemeenteraadslid Dirk Tuypens. “Ik waarschuwde er toen voor dat er allicht niet tot in de eeuwigheid geschikte panden in de stad zouden leegstaan om telkens een nieuwe tijdelijke locatie te kunnen verzekeren. Artenova is een te waardevol initiatief om het een zo wankele toekomst te geven, betoogde ik toen. Het stadsbestuur sloeg mijn waarschuwing helaas in de wind.”

Volgens Tuypens dient zich onverwacht misschien toch een opportuniteit aan met het Onze-Lieve-Vrouwegasthuis in de Keizerstraat. "Dat zou zonder twijfel een perfecte locatie kunnen zijn om Artenova eindelijk een duurzaam onderkomen te geven."

Meest gelezen