Brussels Airlines dient ingebrekestelling in als staking van maandag doorgaat

Luchtvaartmaatschappij Brussels Airlines heeft een ingebrekestelling van 2,5 miljoen euro ingediend bij de vakbonden als de staking van maandag doorgaat. Dat schrijft Het Laatste Nieuws, en het nieuws wordt bevestigd door Brussels Airlines en de vakbonden. Die laatste spreken van een oorlogsverklaring en het breken van het stakingsrecht.

"We hebben een ingebrekestelling gestuurd naar de vakbonden met de vraag om tegen morgen 11.00 uur de stakingsoproep te annuleren", zegt woordvoerster van Brussels Airlines Kim Daenen. Ze herhaalt dat Brussels Airlines heel verbaasd is door de stakingsactie, omdat er een pv van verzoening is van twee weken geleden, waarna de sociale vrede normaal gezien gegarandeerd is.  "De regels zijn duidelijk niet gevolgd. Daarom verhalen wij de mogelijke schade op de vakbonden." 

Brussels Airlines wacht nu het antwoord van de vakbonden af. Hoeveel vluchten geannuleerd zouden worden indien de staking doorgaat, kan Daenen niet zeggen. De woordvoerster zegt dat er wel bereidheid is om te werken.

Bij de vakbonden wordt met veel ongeloof gereageerd op de ingebrekestelling. "Dit is ongehoord", zegt Paul Buekenhout van de christelijke vakbond ACV-Puls. "Het management zet mensen met hun rug tegen de muur. Dit is een brug te ver, dit is tegen het sociaal recht, tegen het internationaal stakingsrecht."  

De vakbonden beraden zich over welke juridische stappen ze zullen nemen. Volgens BBTK-vakbondsman Olivier Van Camp is de stakingsaanzegging van maandag volgens de vakbonden gedekt, aangezien er sinds augustus en september een stakingsaanzegging van onbepaalde duur loopt.

Meest gelezen