Nicolas Maeterlinck

Coronablog - Minister Vandenbroucke: "Feestdagen zullen verlopen met huidige regels"

Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) verwacht geen versoepelingen op het Overlegcomité komende woensdag. Vaccinatiecentra kunnen verder onder voorwaarden voorrang geven aan personeel van basisscholen en de kinderopvang voor een boosterprik. En het Europees Geneesmiddelenagentschap (EMA) heeft verder voorlopig positief advies gegeven voor noodgebruik van de zogenoemde coronapil die Pfizer ontwikkelt. Volg het belangrijkste en belangwekkendste nieuws in deze blog.

Wie vragen heeft over coronamaatregelen in België kan terecht op de website info-coronavirus.be of het nummer 0800-14.689. Bij Tele-Onthaal kan u terecht voor een luisterend oor op het telefoonnummer 106, of via chat op tele-onthaal.be. Jongeren kunnen terecht bij Awel op telefoonnummer 102, of via chat op awel.be.

Bovenaan onze coronablog pinnen we de belangrijkste berichten vast. Daaronder vind je de meest recente updates.

Nieuwe berichten kunnen niet opgehaald worden, probeer het later opnieuw.

Liveblog

Minister Vandenbroucke: "Feestdagen zullen verlopen met huidige regels"

De feestdagen zullen wellicht verlopen onder dezelfde regels die nu van kracht zijn. Dat heeft minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) gezegd in "De afspraak" op Canvas. Er zouden geen maxima komen van aantal mensen samen. "We gaan niet de politie binnen sturen, maar rekenen op het inzicht van de mensen." Hoe dan ook is het voor Vandenbroucke een goed idee om een sneltest te doen voor je afspreekt met vrienden of familieleden.

Hij verwacht voorts geen versoepelingen op het Overlegcomité komende woensdag. "Je zit in een context waarin je niet kunt versoepelen", zegt hij. "Er liggen te veel mensen in de ziekenhuizen en de druk is heel groot. Stel dat er snel een omikrongolf komt, dan kan je niet versoepelen nu."

"Versoepelen gaan we zeker niet doen", zegt hij kordaat. "Je mag niet uitsluiten dat we nog moeten verstrengen: hope for the best, prepare for the worst (red. hoop op het beste, bereid je voor op het slechtste). Omikron is de grote onbekende. Als het plots snel gaat in het Verenigd Koninkrijk waar ze iets voor lopen, moet je snel schakelen."

Bekijk het fragment in "De afspraak":

Videospeler inladen...

Hoge Gezondheidsraad geeft positief advies voor coronavaccin kinderen vanaf 5 jaar

De Hoge Gezondheidsraad geeft een positief advies om ook kinderen vanaf 5 jaar te vaccineren met het coronavaccin. Dat verneemt VRT NWS uit goede bron. Het zijn de ministers van Volksgezondheid van ons land die daarover - wellicht maandag - officieel zullen beslissen. Minister Frank Vandenbroucke liet eerder alvast verstaan dat hij voorstander is van het idee.

Lees meer in dit artikel:

Rode Duivel Romelu Lukaku test positief, grote problemen in de Engelse voetbalcompetitie

Ook Rode Duivel Romelu Lukaku is besmet met het coronavirus. Dat heeft zijn club Chelsea vanavond bekendgemaakt, net voor de wedstrijd tegen Everton. De Engelse Premier League wordt momenteel zwaar geteisterd door corona. Dit weekend zijn al 5 duels uitgesteld omdat clubs te veel besmette spelers tellen.

Lees meer bij Sporza:

Vaccinatiecentrum in Antwerp Expo uitgebreid voor boosterprikken, niet meer in Kinepolis

Om iedereen zo snel mogelijk een boosterprik te kunnen geven, wordt het vaccinatiecentrum in Antwerp Expo uitgebreid. Vanaf volgende week kunnen er elke dag 20.000 mensen geprikt worden, daarvoor worden extra zalen in gebruik genomen. Kinepolis, waar tot nu toe ook werd gevaccineerd, zal voorlopig niet meer worden gebruikt, want daar is uitbreiden moeilijk. 

Lees meer in dit artikel:

Vaccinatiecentra kunnen onder voorwaarden voorrang geven aan personeel basisscholen en kinderopvang

Vaccinatiecentra kunnen onder voorwaarden voorrang geven aan personeel van basisscholen en de kinderopvang voor een boosterprik. Dat melden de Vlaamse ministers van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) en van Volksgezondheid Wouter Beke (CD&V) in een gezamenlijk persbericht.

Minister Weyts en minister Beke hebben afgesproken dat vaccinatiecentra voorrang mogen geven aan personeelsleden uit het basisonderwijs en kinderbegeleiders als die op 20 december zelf nog geen uitnodiging voor een boosterprik hebben gekregen, als er voldoende tijd zit tussen hun vorige prik en de boosterprik, en als het vaccinatiecentrum voldoende vaccins ter beschikking heeft.

"Er is overeenstemming dat personeel in het basisonderwijs en kinderbegeleiders voorrang kunnen krijgen voor een boosterprik, voor zover de reguliere prikstromen niet vertraagd worden", klinkt het. "Het is voor hen belangrijk om zo veilig mogelijk aan de slag te kunnen gaan. Zij zijn immers (een van de) enige beroepsgroepen die momenteel werken met kinderen die momenteel nog niet gevaccineerd zijn."

"Het is vooral symbolisch erg belangrijk", zegt minister Weyts in een reactie aan VRT NWS. "We willen het signaal geven dat we hun absoluut waarderen en we weten dat ze meer risico lopen doordat ze dagelijks omgaan met kinderen die niet gevaccineerd zijn. Daarom willen we mogelijk maken dat vaccinatiecentra effectief voorrang mogen geven."

EMA keurt gebruik van twee nieuwe coronamedicijnen goed

Het Europees geneesmiddelenagentschap EMA heeft een positief advies gegeven voor het gebruik van twee bijkomende COVID-medicijnen: Sotrovimab van het Britse farmabedrijf GlaxoSmithKline (GSK) en het reumamedicijn Kineret.

Sotrovimab, ook bekend als Xevudy, is door GSK samen met het Amerikaanse Vir Biotechnology ontwikkeld. Het is bedoeld voor patiënten vanaf 12 jaar die geen extra zuurstof moeten krijgen, maar wel een verhoogd risico lopen om ernstige symptomen te ontwikkelen. Het medicijn hecht zich op het spike-eiwit van het coronavirus. Op die manier wordt het voor het virus moeilijker om lichaamscellen binnen te dringen. Daardoor zouden patiënten mildere symptomen ervaren en zou de kans op ziekenhuisopname afnemen.

Het andere middel, Kineret, onderdrukt het immuunsysteem en wordt vandaag al gebruikt bij verschillende soorten reuma. Het is nu ook goedgekeurd voor de behandeling van coronapatiënten. Het middel van de Zweedse fabrikant Orphan Biovitrum AB mag gebruikt worden bij besmette volwassenen die zuurstof nodig hebben. Uit onderzoek is gebleken dat het de ontstekingen vermindert die door COVID-19 worden veroorzaakt.

De Europese Commissie moet het advies van EMA nog bekrachtigen. Wanneer dat gebeurt, zullen er in de EU in totaal vijf geneesmiddelen goedgekeurd zijn voor de behandeling van coronapatiënten.

Utrecht Robin/ABACA

Nationale maatregelen mogen reizen binnen EU "niet disproportioneel belemmeren”

De Europese staatshoofden en regeringsleiders zijn er op een top in Brussel niet in geslaagd om de invoering van nationale reisbeperkingen te coördineren. Wel zijn ze het erover eens dat die nationale maatregelen het vrije verkeer "niet disproportioneel mogen belemmeren".

Om de verspreiding van de omikronvariant van het coronavirus in te dammen, besloten lidstaten als Italië, Griekenland en Portugal de voorbije dagen om van gevaccineerde reizigers een negatieve test vooraleer ze hun grondgebied betreden. Onder meer premier Alexander De Croo waarschuwde er tijdens het debat voor dat deze reisbeperkingen het gemeenschappelijke coronacertificaat in gevaar brengen. 

Aan het einde van het debat konden de leiders enkel vaststellen dat een uniforme aanpak voorlopig buiten bereik ligt. In de conclusies erkennen ze dat "aanhoudende gecoördineerde inspanningen nodig zijn". Tegelijkertijd moet verzekerd worden dat "beperkingen gebaseerd zijn op objectieve criteria" en "het functioneren van de interne markt niet ondermijnen of het vrije verkeer tussen de lidstaten of het reizen naar de EU niet disproportioneel belemmeren". 

De regeringsleiders vragen hun ministers en diplomaten om snel overeenstemming te bereiken over de herziene aanbeveling die de Europese Commissie vorige maand op tafel had gelegd om reizen binnen en naar de Europese Unie te bevorderen. Ze hameren daarbij ook op het belang van een gecoördineerde benadering van de geldigheid van het vaccinatiecertificaat. De Commissie bepleit een periode van negen maanden.

Brusselaars kunnen afspraak maken voor boosterprik via Bruvax

Alle Brusselaars van 18 of ouder die in aanmerking komen voor hun boosterprik, kunnen vanaf nu een afspraak maken via het platform Bruvax waarop de tijdsintervallen aangepast worden na de beslissing van de IMC van woensdag, of het callcenter. Dat kan zelfs voor ze een uitnodiging kregen via post of mail. Een afspraak binnen deze maand zal mogelijk zijn, stelt de Gemeenschappelijk Gemeenschapscommissie (GGC).

De Interministeriële Conferentie (IMC) Volksgezondheid besliste gisteren dat mensen die zich lieten vaccineren met een mRNA-vaccin (Pfizer of Moderna) hun boosterprik na 4 maanden krijgen. Het tijdsinterval na het AstraZeneca-vaccin blijft op vier maanden. Het tijdsinterval na het Johnson&Johnson-vaccin blijft op twee maanden.

Wie een afspraak maakt, zal moeten bevestigen dat het tijdsinterval tussen de dosissen nageleefd is. Wanneer je je aanmeldt in een van de vaccinatieposten, zal je identiteit gecontroleerd worden en of je in aanmerking komt. Daarom is het verplicht om zowel je identiteitskaart als je Covid Safe Ticket of vaccinatiekaartje mee te brengen, luidt het nog in de mededeling van de GGC.

Britse koningin schrapt kerstfeest voor uitgebreide familie

De Britse koningin Elizabeth II annuleert een traditionele kerstlunch voor de uitgebreide familie in de aanloop naar Kerstmis. Het feest vindt gewoontegetrouw plaats in Windsor Castle, net voor de koninklijke familie naar het domein van Sandringham vertrekt, waar ze de kerstdagen doorbrengt.

Normaal gesproken zou de koningin komende dinsdag een 50-tal gasten ontvangen in Windsor Castle. Maar door de snel oprukkende omikronvariant van het coronavirus gaat het etentje dus niet door, schrijven Britse media op basis van een bron in Buckingham Palace. De lunch wordt afgelast uit voorzorg, meldt de bron, en op vraag van de koningin zelf. Ook vorig jaar werd het traditionele diner al afgelast wegens de coronapandemie.

De koningin is niet de enige die een kerstfeestje annuleert. Door de oprukkende omikronvariant worden volgens de Britse media massaal restaurantbezoeken en eindejaarsfeestjes van het werk afgelast.

Belga

Meest gelezen