Radio 2

BEKIJK - Deense luchtmacht controleert Belgische kust op transmigratie

Iedere nacht vliegt een Deens militair vliegtuig vanaf de luchthaven van Rijsel in Frankrijk boven de Noord-Franse en de Belgische kust. Het Europees agentschap Frontex probeert op deze manier beter transmigranten te spotten die de oversteek naar Engeland willen wagen. De bemanning geeft richtlijnen aan de politie op de grond om de bootvluchtelingen gemakkelijker tegen te houden. 

Al geruime tijd proberen transmigranten vanaf de Noord-Franse en de Belgische kust in rubberbootjes naar Engeland te varen. Naar schatting zijn er  dit jaar alleen al duizenden vluchtelingen zo het Kanaal overgestoken. Een heel gevaarlijke onderneming. De politie controleert, maar het is dweilen met de kraan open. 

Toen eind november meer dan 30 bootvluchtelingen voor de kust van Calais verdronken, bleek dat de veiligheidsdiensten de situatie niet meer onder controle hadden. Daarop kwam Frontex te hulp.

Bekijk het verslag uit "Het journaal" hier:

Videospeler inladen...

Frontex

“Frontex is het Europees zelfstandig Agentschap dat instaat voor de bewaking van de buitengrenzen”, legt woordvoerder van de Federale Politie An Berger uit. Naast die bewakingsopdracht is het ook bevoegd voor opsporingen en reddingen op zee, binnen die bewakingsopdracht. “Frontex doet beroep op middelen van de landen van de Europese Unie. In dit geval levert de Deense Luchtmacht een Challenger 604 om de stranden vanuit de lucht te bewaken.”

Warmtecamera

Elke nacht stijgt het vliegtuig op vanaf de luchthaven van Rijsel. “Het vliegt dan in cirkels tussen de stranden van Calais en Zeebrugge. Dat is de strook van waaruit de meeste bootjes vertrekken” 

De jet is uitgerust met heel wat sensoren, zoals warmtecamera’s om mensen op het strand of op zee gemakkelijk in beeld te brengen. “De transmigranten bereiden hun overtocht ’s nachts voor en zijn moeilijk op te sporen vanop de grond. Vanuit de lucht is dat veel gemakkelijker”, vult Berger aan. 

Aan boord zijn naast de piloten ook operatoren voor de bediening van de sensoren en de camera’s actief. Daarnaast is ook een Franse politieman mee die alle informatie of gevaarlijke situaties online doorgeeft aan zijn collega’s op het terrein. “De politiepatrouilles op de grond gaan dan over tot identificatie en kunnen de migranten tegenhouden op het ogenblik dat ze nog maar net vertrokken zijn”, weet Berger.

Radio 2

Boven de stranden

De missies, die telkens tussen de 4 en 6 uur duren, beperken zich tot de stranden. “Maar ook van daaruit kunnen we een stuk de zee in het oog houden”, legt Berger uit. Later zal er ook boven zee worden gecontroleerd. Belgische politie is er voorlopig nog niet aan boord. Het vliegtuig opereert dan ook vanuit Frankrijk. De Denen blijven nog tot eind december. “Maar daar eindigt de opdracht van Frontex niet”, weet Berger. “Een geschikt vliegtuig van een ander land zal dan de bewaking op zich nemen.”

Radio 2

Meest gelezen