AFP or licensors

Dokters van de Wereld: kwetsbare mensen krijgen in België nog moeilijker medische zorg dan elders

Zeer kwetsbare patiënten in ons land, zoals daklozen en mensen zonder papieren, raken nauwelijks geholpen in het gewone zorgsysteem. Dat is in België nog moeilijker dan in andere Europese landen, blijkt uit internationaal onderzoek van de organisatie Dokters van de wereld.  Het verloopt bovendien nog stroever in coronatijden. "Covid heeft bewezen dat niemand uitgesloten mag worden in de zorg," zegt Emmy Deschuttere van Dokters van de Wereld.

Dokters van de Wereld is een internationale humanitaire medische organisatie die zorg biedt aan die mensen voor wie de deur van de gewone arts of ziekenhuis meestal dicht blijft, wegens te duur of te ingewikkeld. “De zieke onderbuik van Europa,” zegt woordvoerster Emmy Deschuttere, “daklozen, mensen zonder papieren, clandestiene sekswerkers, Belgen in extreme armoede.” Dokters van de Wereld bereikt hen met permanente zorgcentra in grote steden, kleinere zorgantennes zoals in Oostende, zorgbussen of “dokterskabinetten op wielen” en mobiele teams die naar stations, kraakpanden of daklozencentra gaan.

86,1 procent van de kwetsbare patiënten in België had geen enkele toegang tot verzorging

Dokters van de Wereld heeft in 2020 meer dan 25.000 patiënten ondervraagd in zeven Europese landen: België, Frankrijk, Duitsland, Griekenland, Luxemburg, Zweden en het Verenigd Koninkrijk. De resultaten van dat onderzoek zijn te lezen in het rapport “Unheard, unseen and untreated: health inequalities in Europe today”.  

Emmy Deschuttere: “De kern van het rapport is dat de meest kwetsbare mensen in Europa doelbewust worden uitgesloten van het zorgsysteem. Als je dakloos bent, geen papieren hebt of extreem arm bent is het bijna onmogelijk om aan zorg te raken.” 78,2 procent van de ondervraagden had geen enkele toegang tot de gewone zorg. In België is het cijfer het slechtst van alle zeven landen: 86,1 procent.

We zien mensen in vergevorderd stadium van kanker

Achter de cijfers zitten persoonlijke drama’s, zegt Emmy Deschuttere: “Daklozen die al jaren op ons rekenen om aan insuline te raken voor hun diabetes, vrouwen die geen abortus krijgen omdat ze volgens de bevoegde instanties geen adres hebben; we zien soms mensen in een vergevorderd kankerstadium omdat ze geen screening kregen.”

Covid heeft bewezen dat niemand van zorg uitgesloten mag worden

De enquête is gehouden in 2020, het eerste coronajaar mét lockdown en zonder vaccins. Emmy Deschuttere van Dokters van de Wereld: “De covidepidemie is voor ons allemaal een ramp, maar voor deze kwetsbaren nog meer. Daklozen konden niet in quarantaine gaan op straat of opeengepakt in daklozencentra; ze raakten niet aan maskers of desinfectiegel.” Voor de organisatie is het sindsdien alle hens aan dek “om deze onzichtbare mensen aan de rand van de samenleving te blijven verzorgen". In Brussel kwam er een extra dagcentrum, in Antwerpen een herstelcentrum voor daklozen.  

Dokters van de Wereld doet een oproep aan de Belgische overheid om deze groep patiënten in de statistieken op te nemen én het zorgsysteem toegankelijker te maken. “Covid heeft bewezen dat niemand mag uitgesloten worden. Dat is niet enkel slecht voor de patiënt, maar ook voor de volksgezondheid. 

Nog enkele verontrustende resultaten uit het rapport van Dokters van de Wereld: 

  • Bijna 43 procent van de 6 tot 9 maanden zwangere vrouwen die bij Dokters van de Wereld kwamen, hadden tot dan toe geen enkele prenatale screening gehad. “Deze ongeboren kinderen worden al in de buik geconfronteerd met zorgongelijkheid,” zegt Emmy Deschuttere.
  • Meer dan de helft van de kinderen was niet gevaccineerd tegen tetanus, kinkhoest en hepatitis B, mazelen, bof en rodehond.
  • Meer dan een kwart van de patiënten geeft aan zich fysiek zeer slecht te voelen (bij de algemene Europese bevolking is dat 8 procent).
  • Ook inzake geestelijke gezondheid is het triest gesteld: bijna 6 op de 10 zeer kwetsbare patiënten gaf aan zich depressief te voelen.
AFP or licensors

Meest gelezen