Christine Lagarde
AFP or licensors

Europese Centrale Bank (ECB) bouwt noodsteun aan Europese economie af

De Europese Centrale Bank (ECB) gaat de noodsteun aan de Europese economie tijdens deze coronapandemie afbouwen. "De vooruitgang richting economisch herstel en de inflatiedoestelling op de middellange termijn laten een stapsgewijze afbouw van de snelheid van de obligatieaankopen in de komende kwartalen toe", zegt voorzitter Christine Lagarde. 

De voorbije maanden pompte de ECB telkens in totaal zo'n 90 miljard euro in de economie. Dat bedrag zal vanaf april zakken tot maandelijks 40 miljard. Lagarde verwijst onder meer naar de forse economische groei en de hoge inflatie, het leven dat snel duurder wordt.

 De inflatie komt nu uit op 4,9 procent op jaarbasis en dat is veel hoger dan de 2 procent waar de ECB naar streeft. Ze gaat er ook vanuit dat de hoge inflatie, die vooral te wijten is aan de hoge energieprijzen, nog een tijdje zal aanhouden, maar in de loop van volgend jaar wel zal zakken. 

In september had de ECB nog een inflatie van 1,7 procent vooropgesteld voor 2022. Voor 2021 was dat 2,2 procent. Ook voor 2023 lag de eerdere prognose lager (1,5 procent), maar voor 2024 blijft alles bij het oude. De ECB streeft een inflatie van 2 procent op de middellange termijn na, maar kan (tijdelijk) leven met licht hoger of lager cijfer.

Aan de rentetarieven van de centrale bank wordt niet geraakt. De belangrijkste rente in de eurozone staat al sinds maart 2016 op nul. Banken die overtollig geld willen parkeren bij de ECB, moeten daarvoor zelfs een strafrente van 0,5 procent betalen.

Meest gelezen